Voor we het over ‘Het Vlot- Kunst is (niet) eenzaam’ hebben wens ik al onze volgers allereerst een fantastisch 2018  uit naam van alle Ostend City Queens!

Laat het nieuwe jaar spetterend, avontuurlijk én verrassend worden met veel liefdevolle, gezonde, ontspannende en inspirerende momenten in onze mooie badstad. Geef er maar allemaal een goeie lap op…

Oostende ademt al sinds mensenheugenis kunst en cultuur uit en dat is ook in het nieuwe jaar zeker niet anders….

Oostende, Koningin der badsteden die een meester als James Ensor voortbracht, was enkele maanden geleden opnieuw het episch centrum van de internationale kunstwereld wanneer in oktober 2017 de letterlijke kick-off van ‘Het Vlot’ van start ging. Letterlijk want op het voetbalveld van KVO kende het zijn aftrap met een match tussen gekostumeerde kunstenaars en curatoren. De waardige opvolger van ‘De Zee Salut d’honneur’ Jan Hoet was eindelijk een feit. Een nieuw tweejaarlijks Oostends kunsten parcours werd in 2015 in het leven geroepen en was meteen een gigantisch succes met zeer grote opkomst (helaas zonder Jan Hoet zelf). Dit jaar sloegen Mu-Zee, dienst Toerisme en het stadsbestuur de handen opnieuw in elkaar voor een waardig opvolger: ‘ Het Vlot – Kunst is (niet) eenzaam’ met als curator van dienst niemand minder dan Jan Fabre. Een flamboyante man en zeker geen kleine garnaal die Jan; altijd verrassend, divers en controversieel, zeker niet schuw om te choqueren (en daar kunnen we in Oostende wel weg mee) en nog steeds een van België’s meest prominente hedendaagse kunstenaars. Hij sloeg de handen in elkaar met mooie kunsthistorica Joanna De Vos, een dame die weet wat ze wil, ondertussen haar strepen grandioos heeft verdiend en een bijzondere en duidelijke visie heeft op kunst. Zij was dé partner in crime bij uitstek voor Jan en kompanen bij ‘Het Vlot’

Alle queens zijn drukbezette dames en bezige bijen dat had u al gemerkt. Toch wilden we er samen van genieten. Agenda’s gingen heen en weer en na heel wat zoeken naar een geschikt moment is het er dan eindelijk van gekomen, zoveel mogelijk hens aan dek en de gort op!

Het was een fijn weerzien in het prachtige art deco gebouw van Mu-Zee, een statig gebouw dat toch altijd wat overrompelt. Wat is Oostende toch mooi… Uitgelaten en onderzoekend zijn we aan deze culturele ontdekkingstocht begonnen. En wat voor één. Het internationaal kunstgezelschap dat de curatoren in onze badstad heeft samengebracht, wat geen sinécure was, is er eentje om u tegen te zeggen. Ze hebben na lang beraadt en overleg weldoordacht en met oog voor wat leeft in Oostende een prachtige kunsten parcours vol diepgang gecreëerd.

Waar het hart van vol is loopt de mond over en dat was bij alle queens niet anders! De superlatieven ontbraken niet en om elke hoek was er opnieuw die verwondering met of zonder sublimerende kreten. Over kunst valt niet te discuteren, ‘you love it or you hate it’, ‘les gouts et les couleurs ce discutes pas!’ Het heeft zeker stof tot nadenken en om over te praten.

Ga ‘Het Vlot’ zien! Het project is een dag vullende wandeling, weer of geen weer, trotseer het, het loont de moeite. Hier en daar worden ook performances opgevoerd, je bezoekt prachtige locaties en ontdekt moderne kunst om van te likkebaarden. Verzamel familie en vrienden, verwonder je kids door ze te laten kennismaken met creativiteit zonder grenzen, met aparte plekjes of vergeten hoekjes van onze stad. Zie Oostende, die als inspirator en model fungeerde voor deze tentoonstelling, door de ogen van een groep gerenommeerde kunstenaars die vol bewondering hun fantasie uitten en ondertussen ook hun hart aan onze stad hebben verloren. Snuif de sfeer op, laat je meevoeren, de prikkels je fantasie beroeren, je overspoelen én inpakken.

Wij Queens hebben er alleszins met volle teugen van genoten en kijken al uit naar wat voor moois Oostende, stad aan zee, nog voor ons in petto heeft dit jaar…. En vergeet je vrienden niet uit te nodigen om ons te liken onder het motto: hoe meer zielen hoe meer vreugde!

Cheers you all and again Happy New Year 🙂

Het VLOT Kunst is (niet) eenzaam loopt nog t.e.m. 15/04/08 – info en reserveringen http://www.hetvlot-oostende.be/nl/ 059/701199