Urban Jungle – gezellige interieurtrend

Hoewel de herfst oproept tot gezelligheid, chocomelk en dikke truien, hebben we allemaal wel heimwee naar de warme, zomerse gloed op onze huid. Dus, terwijl het buiten almaar donkerder, kouder en natter wordt, haal ik nog even de zomer, en al het groene die ermee gepaard gaat, binnen in mijn eigen ‘urban jungle’.

Urban Jungle bij OCQ Steph

Het is een trend waar we niet meer omheen kunnen. Cactussen, succulenten, hangplanten, yucca’s, sanseveria’s, ficussen, … Noem maar op. Hoogdagen voor mij, want sinds we ons eigen huisje hebben, komen er almaar meer planten in huis (serieus, de blik op sweety z’n gezicht is een zorgwekkende mix van ongeloof en hopeloosheid).

Hoe begin je daar nu aan, aan zo’n ‘urban jungle’?

De plantenkeuze is een beetje afhankelijk van eigen smaak en van de plaats waar het ding moet komen. Een cactus of vetplantje kan je makkelijk voor een zuid – gericht raam zetten, terwijl een plantje met een fijn blaadje het geen maand overleeft in de schroeiende zon. Het is dus een beetje uitproberen en vooral mixen en matchen.

Urban Jungle bij OCQ Steph

Welke planten zijn nu het makkelijkst om mee te beginnen? Sanseveria of vrouwentongen: geliefd bij menig cafeuitbater, omdat deze planten niet kapotgaan al doe je het express :)! Cactussen of vetplanten: talrijk, kleurrijk en bijna onverwoestbaar. Hier geldt: beter te weinig water dan te veel! Pannekoekenplant of pilea peperomioïdes: veel licht en water en de pilea zal je heel dankbaar zijn en zelf tal van kleine plantjes geven die je op hun buurt terug in een apart potje kan steken.

Goeie adresjes in Oostende

Eenmaal je vertrokken bent, is het nauwelijks nog mogelijk om je in te houden als je een leuk plantje tegenkomt. Ik ga persoonlijk het liefst neuzen in volgende winkels om een nieuwe aanwinst te scoren.

De Duindistel.
De aanlokkelijke, gigantische cactussen in de vitrines doen we telkens kwijlen als ik er passeer. Het is dan ook niet moeilijk dat ik graag eens binnenkijk, al is dat meestal gewoon ter inspiratie (of meer).

De Papaver.
Voor een boho-chic boeketje bloemen, dat eruitziet alsof ze vers uit de velden geplukt zijn, moet je hier zijn. Ik zag er onlangs hangcactussen in de vitrine hangen die me naar binnen riepen… Wie zegt er dat planten niet kunnen praten? (Ik ben een hopeloos geval…)

Fleur de Lies.
Opgepast voor wie moedig genoeg is om deze winkel te betreden. Het zou wel eens kunnen dat je de hele shop mee naar huis wil nemen! Niet enkel focussen ze hier op cactussen en vetplantjes die verbazend genoeg in ieders interieur zouden passen, ze hebben ook huisraad van Serax en nog meer van dat moois. Een tip voor de doe-het-zelvers: er worden hier workshops bloemschikken gegeven op regelmatige basis (’t is wel voor de rappe, want ze zijn extreem vlug volzet!).

Uiteraard zijn er nog tal van winkels waar ik al ettelijke keren plantjes gekocht heb (Meyns, Pistache & Vanille, enz…). Het doet er dan ook niet toe waar je je mooiste aanwinsten vindt. Als je ze maar met liefde verzorgt.

Urban Jungle Veranda bij OCQ Steph

Nog enkele extra tips

  • Beter te weinig water dan te veel! Als een plant te weinig water heeft, gaan de blaadjes eerst hangen en worden ze dan langzaamaan dor. In dit geval: gewoon dorre blaadjes verwijderen en water geven. Als je te veel water geeft, verzuipt je plant. En neen, het ding laten uitdrogen met een haardroger werkt hier niet…
  • Geef van de lente tot de herfst extra voeding. Daar wordt iedereen blij van!
  • Neem niet te veel hooi op je vork. Zorg ervoor dat je de zorg voor je planten nog aankan, anders zullen er onnodige slachtoffers vallen…
  • Het hoeft niet mainstream of ‘zoals in de boeksjes’ te zijn. Doe lekker je eigen goesting. Dat maakt het interessanter en je wordt er alleen maar trotser door.
  • Mijn favorieten: pilea peperomioïdes, sanseveria, senecio rowleyanus (bolletjesplant), Ceropegia woodii (hartjesplant), menig hangplant, bananenplant en raar-uitziende-cactussen.