Ik ben gefascineerd door panden met een erfgoedwaarde. Panden met een ziel en een geschiedenis. Een coup de foudre waarbij ik mezelf helemaal kan verliezen in de historische schoonheid.  Tijdens de uitreiking van Het Gouden Pand was ik dan ook meteen verkocht bij de uiteenzetting, doorspekt met de nodige humor, van vzw Dement Oostende. Het gerenoveerde Torenhuisje van Sofie Vandamme is de winnaar van Het Gouden Pand 2017.

Torenhuisje, waar de zee nooit ver weg is. Foto: Adriaan Huys.

Dement: Oostende vergeet haar verleden

Gouden Pand

Ervoor kiezen om een pand te renoveren is niet steeds de eenvoudigste weg en vergt een grote dosis lef. Erfgoedvereniging vzw Dement Oostende wil daarom renovaties eren van een niet-erkend, maar wel waardevol pand die met private middelen werden gerealiseerd. Door de renovatie wordt het architecturaal patrimonium in stand gehouden.  Dement Oostende werd in 2005 opgericht als reactie op de afbraken van waardevolle panden die in onze Koningin der Badsteden heerst. Als onafhankelijke, niet politiek gebonden groep, streeft de erfgoedvereniging een gezond erfgoedbeleid na. Ondertussen heeft de vereniging verschillende erfgoedpanden van de sloop kunnen redden tegen inspiratieloze blokkendozen. De positieve impact op het straatbeeld wordt hiervan te vaak onderschat. Erfgoed maakt Oostende nu eenmaal mooier, duurzamer en voornamelijk menselijker met een hart!

Het Gouden Pand

Voor de zesde maal reikt de erfgoedvereniging Het Gouden Pand uit. De laatste uitreiking dateert van 2013. Opmerkelijk: het is de eerste maal er een samenwerking is met de stad Oostende. Door de samenwerking met dienst Cultuur wordt er een breder draagvlak gecreëerd. Niet enkel voor het sensibiliseren van de inwoners van Oostende, maar ook voor het sensibiliseren van het stadsbestuur. Hopelijk werpt deze samenwerking verder zijn vruchten af in de toekomst en wil het stadsbestuur haar visie meer toespitsen op het behouden van de ziel van Oostende doorheen de generaties.

Voor Het Gouden Pand werden er zes kandidaten geselecteerd die een erfgoedpand in zijn glorie herstelden. Met vier criteria werd rekening gehouden: de meerwaarde voor de buurt, originaliteit en karakter, volledigheid van de werken en technische verbetering. De jury van Het Gouden Pand is een gezonde mix tussen creativiteit en techniek met een duidelijke link naar Oostende. Onder meer Paul Vermeulen, Gui Polspoel, Irène Philips, Els Wuyts, Vincent Rouffaer en Gillian Lowyck maakten deel uit van de jury.

Tip! Ben jij ook benieuwd naar de zes geselecteerde erfgoedpanden? Er is een fototentoonstelling in de stadsbibliotheek Kris Lambert en voor de eerste maal in de Nieuwe Gaanderijen.

Een huis zonder tuin, maar met een park…

Torenhuisje. Foto: Adriaan Huys.

Het beeldbepalend pand (bouwjaar: 1895) op de hoek van de Euphrosina Beernaertstraat, de Spillaertstraat en het Leopoldpark, was 20 jaar leegstaand, zonder nutsvoorzieningen en totaal verkrot wanneer het aangekocht werd door Sofie Vandamme, een alleenstaande mama met haar zoontje Yann. Sofie heeft ervoor gekozen om er zelf in te werken en met een zéér (!) beperkt budget een mooi huis in schoonheid te herstellen. Torenhuisje is een zonnig huis geworden, met behoudt van het romantisch torentje waarbij de trap centraal staat. Het park en de vele ramen brengen licht en kleur aan.

De inrichting is sober en strak omdat het pand voldoende aantrekkelijkheid uitstraalt.  De afgeschuurde trap komt in het witte interieur volledig tot zijn recht en is het centrum van het pand. Het draait als in een kokkel naar boven. Sofie maakt graag deze vergelijking omdat je de zee kan horen ruisen in een kokkel (lachje). Toch is het pand een uitdaging om in te wonen door de vele traptreden en de eigenzinnige verdeling van twee kamers per verdieping. Sofie heeft deze tekortkomingen of eigenaardigheden omarmt en in een positief daglicht geplaatst. Door hier de juiste aandacht aan te geven en het pand met liefde en respect te herstellen klopt het Torenhuisje verhaal helemaal.

Torenhuisje. Foto: Adriaan Huys.

Torenhuisje. Foto: Adriaan Huys.

Ik heb een grote bewondering voor Sofie, de overige kandidaten en vzw Dement Oostende. De durf en het engagement om de uitdaging aan te gaan en in te zetten op erfgoed. Inzetten op de toekomst van Oostende met behoudt van het verleden. Respect!

Steun nu vzw Dement Oostende! Ga naar de Facebookpagina of klik iloveo.be en http://Dementoostende.be .