Uiteraard dragen niet alleen wij ‘queens’ Oostende een warm hart toe. Nog meer vrouwen hebben een speciale band met onze kuststad of voegen iets toe waardoor leven aan zee net dat tikkeltje meer heeft. In deze rubriek maak je kennis met -voor ons- bijzonder markante madammen met een ‘Ostendsche’ link en een straf verhaal.

Annes aandacht werd – net zoals bij Ellen– getrokken door één van haar klanten:

Enkele maanden geleden kreeg ik een nieuwe klant over de vloer. Een pianiste met een enorm groot hart. Heel zacht en vriendelijk vertelt ze tussen het knippen door over haar verschillende projecten in Oostende en de liefde voor haar geboortestad.

Ontmoet Tina Reynaert of beter bekend onder haar artiestennaam als:

TINA FUX

Tina Fux - Reynaert/ copyright chabrang photography

Tina aan haar piano – copyright Chabrang photography

Ik kreeg bewondering voor al haar inspanningen om via muziek en kunst de Oostendse samenleving te versterken en hechter te maken. Ze vertelde me o.a. dat ze bijna wekelijks piano gaat spelen in de palliatieve dienst van het AZ Damiaan ziekenhuis.

AZ Damiaan Oncologie Palliatieve Zorgen vleugelpiano

copyright DJI

Zelfs op kerstavond verzorgde ze er in alle sereniteit een kerstconcert voor familieleden en patiënten die samen hun laatste kerst vieren. Ook met haar groep leerlingen van het Conservatorium aan zee is ze er regelmatig te gast.

 “Ik voel me een steunende schakel in het proces van afscheid nemen en het rouwproces dat daar al begint. Het is wel een intense ervaring. Zelf vind ik het best aangrijpend als ik speel. Je staat er heel dicht bij de mensen.”

IN GESPREK DOOR MUZIEK & KUNST

Daarnaast werkt ze sinds kort ook in Mu.Zee waar ze via het project DUO mensen van andere origine hun stem laat horen via kunst. 5 deelnemers komen elke week samen en gaan in gesprek met elkaar, met de coaches en met de collectie van het museum.

Tina Reynaert met 'haar klas' in het Mu.Zee

Copyright Inne Gheeraert

Met Tina zijn ze vaak in het museum om in het Nederlands over kunst te spreken. Ook hun expressieve en creatieve kwaliteiten worden er aangewakkerd. Op 21 maart 2020 is er een vernissage met al hun kunstwerken, die je nog 6 maanden lang kan bewonderen in een aparte vleugel van het museum.

VRIJWILLIGERSWERK

Samen met een groep vrijwilligers o.l.v Johan Bultiauw tracht ze ook een helpende hand te bieden voor mensen in nood. De groep zamelt kleren, voedsel, tenten en andere levensnoodzakelijke zaken in om ze dan in auto’s onder te brengen om af te zakken naar het ‘illegale’ tentenkamp in Duinkerke. Daar trachten groepen mensen in afwachting van hun reis naar Engeland te overleven in het koude bos.

copyright Johan Bultiauw

copyright Johan Bultiauw

EIGEN WERK

Tina werkt ook regelmatig in de C-bar van het Andromeda hotel in Oostende. Ze speelt er piano-arrangementen uit verschillende stilistische periodes zodat de (hotel)gasten kunnen genieten van een streepje muziek bij een glaasje. In navolging van haar tweede album ‘White Nights’ dat in april 2020 wordt opgenomen, speelt ze ook een reeks benefietconcerten o.a. in Oostende. Mijn bewondering voor deze jongedame is groot omdat ze al haar talenten aanwendt om een betekenisvol verschil te kunnen maken in Oostende en deze wereld.

Tina aan de vleugelpiano in de C-bar van het Andromedahotel

Tina aan de vleugelpiano in de C-bar van het Andromedahotel

 

EERDER VERSCHENEN IN DEZE RUBRIEK: