The Crystal Ship: wij zijn benieuwd

The Crystal Ship: wij zijn fan!

De Ostend City Queens zijn fan van The Crystal Ship, da’s heel zeker. Ik sprak af met collega-queen Caroline om samen naar de persconferentie te gaan van dit project. Caroline hielp vorig jaar schilderen en ook dit jaar plant ze met verf en borstel aan de slag te gaan. Ikzelf liet artiest Jaune vorig jaar zijn gang gaan op de gevel van m’n winkel in ’t centrum. Kunst voor iedereen, op elk moment van de dag en van het jaar te bewonderen… wij vinden het fantastisch dat de stad de kaart van street art / public art heeft getrokken! “Dit project laat toe de stad te bekijken door een andere bril.”

Meer dan 40 grote werken

Vorig jaar werden er 22 grote werken gemaakt samen met heel wat kleinere interventies en dit werd gesmaakt door de Oostendenaars, maar ook door toeristen en kunstliefhebbers. Dit verklaart de stroomversnelling: volgende week worden 18 ingrijpende, grote nieuwe werken gemaakt en opnieuw héél wat kleinere projecten op tientallen huizen, winkelpanden… verspreid over de stad. Maar er is nog meer: er is een contract tot 2020, dus de komende jaren worden we echt op regelmatige basis in de watten gelegd. Oostende is / wordt dé referentie in gans Europa voor kunst op openbare plaatsen. Alweer iets om trots op te zijn.

Komt dat zien: volgende week

Het leuke aan public art is dat je het constant kan bekijken en dat het leeft: sommige werken zullen jaren blijven bestaan, andere zullen opnieuw verdwijnen wanneer bijvoorbeeld een gebouw wordt afgebroken. En in één specifieke periode leeft het nog méér: volgende week van 3 tot 8 april! Op zaterdag 1 april komen de artiesten samen aan per boot om de stad over te nemen. Ze brengen ook een gast mee, een gigantische opblaasbare pop die gedurende de Paasvakantie verschillende locaties zal bezoeken: “inflatable refugee”. Daarna gaan ze een week aan de slag en kan je live zien hoe de vele werken tot stand komen. Caroline en ik pikten er onze drie favorieten uit: we zijn heel benieuwd om de deze artiesten aan het werk te zien.

1  STROOK

Strook – Stefaan De Croock – is Belgisch, woont en werkt in Brugge, en zal met Oostends hout een portret maken op de gevel van het gebouw van Toerisme Oostende. De man zal naar de zee kijken. Dit is het voorontwerp.

 

2 ULDALEN

De Noor Henrik Uldalen viel ons op omdat de curator van The Crystal Ship – Bjorn Van Pouck zo enthousiast over hem was: nog héél erg jong, maar hypergetalenteerd noemde hij deze artiest. Hij heeft ontzettend veel fans en volgers op de social media en zou zijn prachtige werken indrukwekkend snel maken. Hij zal werken op de hoek van de Velodroomstraat en de Maria-Theresiastraat.

 

3 AXEL VOID

Axel Void maakt donkere, ironische stukken met graffiti en olieverf. Hij zal de zijgevel van een heel hoog appartementsgebouw in de Vingerlingstraat bewerken (dichtbij de Spuikom). Hiervoor zal hij gesprekken aangaan met de vele bewoners van het pand. Op dit moment weten we dus nog niet welk werk het zal worden, aangezien hij hier zijn inspiratie zal opdoen. Benieuwd wat dat zal geven!

Officiële voorstelling

Op zaterdag 8 april worden de werken officieel voorgesteld aan het grote publiek.  Daarnaast wordt de nieuwe fiets- en wandelroute gelanceerd. Op deze routes kan je de werken van de eerste editie en deze van dit jaar ontdekken. Iedereen is welkom op het Achturenplein om vanaf daar op verkenning te gaan.  Studio Brussel zal op zaterdag 8 april tussen 12.00 en 17.00 uur live uitzenden en er zijn optredens van Big Whoop en Manngold (met dank aan Instant Karma).

Nog meer info?

Die vind je hier.

 

 

By |2017-04-20T10:56:54+00:0029-03-2017|

About the Author:

Ellen Distave
De zeelucht doet wonderen en als je er genoeg van binnen krijgt, kun je de wereld aan. Ellen groeide niet toevallig op aan de Oostendse Visserskaai en de Zeedijk en runt vandaag zowel een gezin als haar eigen boetiek met webshop. Lily, of Life’s Little Luxuries, grossiert in hebbedingen waar geen vrouw aan kan weerstaan. Zorgvuldig en met liefde uitgezocht. Dit is dan ook de plek waar al haar passies samenkomen.

Leave A Comment