The Summer of Love

In de jaren ’60 zweefde ik rond in de genen van mijn vader en was de Summer of Love één van de hoogtepunten van de hippiecultuur. Ik staar ernaar op videobeelden en ergens weet ik, ze waren het paradijs. Beelden van festivals, jonge mensen die zich afzetten tegen de gevestigde orde en een wilde tijd beleven. Het begin van de flowerpower, de hippies, het Vietnamprotest, maar voornamelijk het begin van authenticiteit.

Op de tonen van Otis Redding bezoek ik de tentoonstelling Summer of Love in Fort Napoleon, Oostende. Samen met twintig fotografen gaat De Standaard op zoek naar antwoorden op de Summer of Love waarbij onder andere Jimmy Kets en Lieve Blancquaert een iconisch beeld kiezen en er een eigentijds antwoord tegenover plaatsen.

Een tijdreis, a walk along memory lane…

Tijdens het bekijken van de beelden is voor mij duidelijk dat Summer of Love meer is dan herinneringen ophalen aan een hippiezomer met seks en de toen legale LSD drugs. Het staat voor een tegencultuur waar San Fransico, California, het perfecte decor voor was. Jonge mensen die streefden naar persoonlijke bewustwording, het verleggen van grenzen, het zoeken naar waarheden en bovenal de lokgroep naar vrijheid om te doen wat ze wilden.

Gewoontes werden aangepakt, omgedraaid en uitgedaagd. Een generatie die zich kante tegen de Vietnamoorlog en geloofde dat het absoluut anders moest door de vaste gewoontes en de bestaande normen in vraag te stellen. Het verwerpen van politiek, oorlog en racisme met een terugkeer van de natuur. “There’s a whole generation with a new explanation”. Er ontstonden betogingen voor burgerrechten en vrije meningsuitingen. Het geloof in de toekomst was groot!

De Grateful Dead, The Doors, Jimi Hendrix, Janis Joplin, maar ook één van mijn favorieten Otis Redding geloofden mee in deze toekomst. Er werd muziekgeschiedenis geschreven met nieuwe en kritischere ideeën die nog steeds inspireren tot op vandaag.

“There’s a whole generation with a new explanation” – Scott McKenzie beschrijft hiermee het motto van Summer of Love. Een generatie die opnieuw meer geeft om de wereld. Note: be sure to wear flowers in your hair (knipoogje).

Een Utopia?

De tegencultuur duurde slechts enkele jaren, er was geen langtermijn denken en de Summer of Love ging misschien onder aan haar eigen succes, maar de invloed zindert nog steeds na. Door de Summer of Love stond ecologie en duurzaamheid weer op de agenda. Er ontstonden verengingen rond vrouwenrechten, organisch voedsel, ecologie en  alternatieve medische praktijken. En daar bouwen wij nog steeds op. Een droom naar een vereenvoudigde manier van leven die kiemt in de jaren 60 en ik graag in het nu zou willen nastreven. Het proeven van de sfeer van toen en de kracht van ideeën vertrouwen.

Een droom met minder individualisme en meer verbondenheid. Simpelweg meer relativeren en durven kijken naar jezelf zonder de schuld bij anderen te leggen. Tenslotte begint de verandering van de wereld bij muziek, liefde en jezelf! #californiadreaming “I can’t imagine anything that’s better. The world is ours whenever we’re together. There ain’t a place I’d like to be instead of Groovin’, down a crowded avenue. Doin’ anything we like to do. We can be anyone we want to be…” – Groovin – The Rascals, 1967.

Pluspunten

  1. Instant zin om festivals af te schuimen waar samenhorigheid nog steeds zegeviert zoals in Summer of Love.
  2. Het Fort Napoleon is een imposante monument met een grote dosis aan charme en karakter. Op een steenworp van de zee, midden in de duinen. #perfectmatch
  3. Je kan ook terecht in het restaurant van Fort Napoleon. Ontspannen aan de bistro of een gastronomisch diner.
  4. Er is voldoende parkeermogelijkheid.
  5. De tentoonstelling is familievriendelijk en bevat ook een parcours voor kinderen tussen 7 en 10.

Can I sparkle you?

Mijn favoriete beeld, dat een zeer sterke indruk nalaat, is gekozen door fotograaf Sébastien Van Malleghem. In 1965 werd een activist Jimmie Lee Jackson neergeschoten tijdens een vreedzame betoging in Marion, Alabama, voor de toepassing van het stemrecht.

Ontdek welk beeld jou inspireert en ga mee on the road to Summer of Love. Klik hier.

“Art is the perpetual motion of illusion. The highest purpose of art is to inspire. What else can you do? What else can you do for any one but inspire them?” (Bob Dylan, 1978)