De herfst en de strandwandelingen

De tussenseizoenen zijn mijn favoriete seizoenen: de verandering van de natuur, de rust na de drukke zomer, een pull en sjaal 😉   Die seizoenen vind ik ideaal om lange strandwandelingen te maken. Dat de strandtoeristen veel rommel achterlaten na een dagje strand is jammer genoeg algemeen geweten. De mensen van de reinigingsdienst zijn niet altijd op tijd om alles te reinigen en waait er zo veel in zee. En wat in zee waait, spoelt meestal terug aan. En wat in zee belandt is niet altijd goed voor moeder natuur. Per jaar komt er 20 miljoen kilo zwerfvuil in de Noordzee terecht.Voor de natuur is het niet zo best. Vogels zien bijvoorbeeld vuil voor voedsel aan en eten het op. Zeehonden en zelfs walvissen kunnen verstrikt raken in verspeelde netten en touwen.

14441138_10154536618621228_898356925759855521_n

De Proper Strand Lopers – fantastisch project

Jim en Keoma zijn twee vrienden die tussen pot en pint filosofeerden over hoe ze het strand proper konden houden. Na luidop dromen kwam Jim tijdens één van zijn loopsessies op het strand, op het idee om een plastiek zakje mee te nemen en het tijdens het lopen gewoon te vullen met de rommel die hij tegenkomt. Van het een kwam het andere. Er is ondertussen al een Facebookgroep, ze kregen aandacht in kranten en er waren zelfs al radio-interviews voor Radio 2 en Studio Brussel.

In de maand september werden er 62 zakken vuiligheid verzameld! Dat vind ik persoonlijk zot veel. Hier zie je de collectie van de maand september.  Er worden meestal PET-flessen, pampers (jaja), papieren van koekjes, kapotte ballonnen, glas, en heel veel stukken netten gevonden. Maar ook kapotte strandstoelen en sigarettenpeuken natuurlijk.

14329973_10154516061406228_372860004291542611_n

Afval in ons eten

Niet alleen duur het lang voor moeder natuur dat afval afbreekt, er komt ook veel vuiligheid in ons eten terecht. Kunststof breekt nooit helemaal af en verbrokkelt tot microplastics die ondertussen in onze voedselketen infiltreerden. Via mosselen, garnalen en zelfs zeezout eten we ons eigen afval weer op. Een portie mosselen of een kilogram zeezout bevat tot meer dan 600 mini-stukjes. Hoe vies is dat niet zeg !

Mocht iedereen die het strand opgaat wat vuiligheid oprapen zou dat voor ons, voor de natuur en voor onze nakomelingen een groot verschil maken. Helpen jullie mee?

 

Hoe langt het duurt voor de afbraak van het afval zie je hier. Best indrukwekkend.

afbraak