Ostend: Climate Queen

Zes december 2100: “Oostende overspoeld”

De Koningin der Badsteden bevindt zich vanaf vandaag onder de zeespiegel.

Alle huizen staan onder water en de bewoners zijn gevlucht naar drogere oorden.

Liefhebbers kunnen de restanten van deze ooit royale kuststad onder water komen bezichtigen.

Wees er wel snel bij, want langzaam maar zeker zullen ook deze overblijfselen verdwijnen.

Dit alles kan gelukkig nog vermeden worden.

En afgelopen zondag bewezen naar schatting 14 000 Belgen hun engagement voor en geloof in een andere toekomst voor Oostende en de wereld.

Zes december 2015: “Oostende overspoeld”

Door manifestanten uit het hele land. Door mensen met een hart voor het klimaat. Door jou en mij.

Want het besef groeit dat, als we hier willen blijven, we best wat zorg mogen beginnen dragen voor onze planeet. Bij politici en zeker ook bij burgers. Want we zijn allemaal aardbolbewoners met toekomstplannen die we liefst niet (letterlijk) in het water zien vallen.

De COP21 in Parijs, momenteel aan de gang, kan en mag dus niet onopgemerkt voorbijgaan.

Zonder al te veel in detail te treden een korte samenvatting:

Wat? De jaarlijkse klimaatconferentie (“conference of the parties”, oftewel COP) van de Verenigde Naties. Dit jaar aan zijn 21e editie toe, in Parijs.

Wie? Alle partijen die onderdeel uitmaken van het klimaatverdrag van de VN.

Belang? Groot! 2015 is volgens wetenschappers een kanteljaar, niets te vroeg om in actie te schieten dus. Doel is om in Parijs een opvolger voor het Kyoto-protocol te onderteken en om een nieuw globaal akkoord te bereiken dat de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen beperkt.

Op initiatief van de climate-express werden, net zoals in de rest van de wereld, ook in België de bevoegde politici wakkergeschud door de burgers. En Oostende opende haar sluizen als Belgische gaststad voor deze kleurrijke, muzikale en essentiële klimaatmars. “Cause to change everything, we need everyone.”

Maar er is meer.

Oostende biedt haar inwoners al langer dan vandaag ecologische alternatieven aan.

Iedereen weet ondertussen dat je vlees en de auto best mijdt, dat je spaarzaam moet zijn met water en elektriciteit en dat papier een voor- én een achterkant heeft. Dus ik hoop jullie met onderstaand lijstje uit te dagen om een stapje verder te gaan. Onder het motto ”verander de wereld, begin bij jezelf” hierbij dus mijn tips voor Oostendenaars die het graag nog wat groener doen vanaf nu.

  • Vraag een anti-reclamesticker aan om ongewenst papierafval te voorkomen. Deze zijn gratis te verkrijgen aan de infobalie van het stadhuis, bij de dienst Milieu en bij de dienst Communicatie.
  • Mensen zonder composthoop kunnen met hun organisch afval gratis en voor niets terecht in een van de vier compostpaviljoenen. Meer info over wat, wanneer en waar vind je op: http://www.oostende.be/product.aspx?id=12064 .
  • Delen die auto. Gebruik een wagen als je er een nodig hebt en betaal de kilometers die je rijdt. Dat is het systeem van Cambio. Ook in Oostende zijn er standplaatsen. Meer info op www.cambio.be .
  • Oostendenaars krijgen een subsidie van 31 euro per vierkante meter groendak. Het subsidiereglement en het aanvraagformulier kun je krijgen bij de dienst Milieu in het stadhuis.
  • Herbruikbare luiers. Oostendenaars die hier gebruik van maken, krijgen van het Stadsbestuur een premie van 125 euro bij bewezen aankoop van 250 euro. Meer info op de website: http://www.oostende.be/product.aspx?id=4114 .
  • Ga tanken in het spiksplinternieuwe CNG-tankstation op het wetenschapspark van GreenBridge. Compressed natural gass is de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof. Ecologischer en economischer.
  • Tuinier mee in een van de 137 volkstuintjes. Alle info op http://tuinhier-oostende.be/ .

Deze lijst is zeker niet volledig. Reageer dus gerust mocht je zelf ook nog tips hebben!

By |2015-12-09T12:24:39+00:0009-12-2015|

About the Author:

Jade Hoornaert
Je hebt multitalenten en dan is er Jade. Vlotjes met zowel ukelele, melodica, trompet, triangel en accordeon en ook nog eens gezegend met een woeste krullenbos en een stem als een klok. Kwestie van haar band Motivo Loco, leverancier van melodieuze balkan- en cowboychaos, van het nodige volume te voorzien. En in haar vrije tijd werkt deze studente internationale politiek aan een betere wereld. Nu eens in Oostende, dan weer in Gambia.

Leave A Comment