Oostendse invasie op B.A.D. beurs in ICC Gent

 

De 3de editie van een van België’s meest toonaangevende en innovatieve Kunst en Designbeurs nl. de B.A.D. beurs is deze week van start gegaan in het Gentse ICC gebouw, net naast het SMAK.

Vanaf de eerste editie was ik al fan, de mix tussen innovatie, inspiratie, mooie materialen en oogstrelende werken of objecten smelten hier prachtig samen in een gemoedelijke gezellige sfeer…

Je valt van de ene verbazing in de andere en komt vol nieuwe ideeën en contacten terug van een rijkgevulde artistieke reis. De reden waarom we dit event via het Ostend City Queens forum aankaart en is omdat we niet om de Oostendse vertegenwoordiging ter plaatse rond kunnen. Chauvinisme mag wel een keer toch?!

In de kunsthal staan niet minder dan 6 Oostendse kunstenaars met prachtige nieuwe werken

Yves Velter exposeert al sinds de eerste editie van BAD en heeft ondertussen als kunstenaar een stevige reputatie opgebouwd. Hij heeft een unieke, herkenbare stijl, die zijn oorsprong heeft in wetenschappelijk tekenen. Zijn werken zijn aan elkaar geregen door een thematische rode draad. Existentiële vragen en de psychische problematiek die daarmee samenhangt vormen de kerninhoud van zijn artistieke productie. Begin dit jaar kreeg hij zelfs minister van cultuur Sven Gatz op atelierbezoek!

www.yvesvelter.be

Hans Defer hier aanwezig en gesteund door Artecloud een online -en event galerie en is een kunstschilder die ik al een tijdje volg. Hij brengt realistisch werk waar ofwel hij of het thema in beweging lijken, troebel beeld en monochrome kleuren geven zijn werk nog meer kracht en poëzie. Hij weet me altijd opnieuw te boeien en verrassen. Het onvermogen tot communicatie met zijn diep autistische zoon loopt als een rode draad door het werk van Hans. De toenemende ruis in zijn werken symboliseert het wegvallen van communicatielijnen. Zonder communicatie zijn we op onszelf aangewezen om een model te creëren van de wereld om ons heen.

www.hansdefer.com

Tiemke Gauderis is ook van de partij, enkele jaren geleden nog te bezichtigen in de Oostendse Gaanderijen, vorig jaar nog eerste laureate van de Ronse Drawing Prize #48 en nu ook hier op BAD. Ze tekent schaduw en licht, heeft een voorliefde voor zwart en wit, voor licht en donker; en dat wat het ene bij het andere veroorzaakt. De schemerzone, de schaduwen, het samenvallen van beelden, het overbelichte en het onderbelichte. De lichte en donkere partijen laten ruimte voor verbeelding. Het afwezige stelt zo het aanwezige in vraag.

www.tiemkegauderis.com

Conrad Willems is tekenaar, maakt sculpturen en werkt ook als performance artist Op BAD hij een imposante witte toren, geometrische vormen, repetitieve figuren, variërend in vorm en afmeting kenmerken zijn werk. Deels geïnspireerd op houten blokken waar je je als kind mee speelde en naar hartelust je creativiteit mee kon botvieren, iets wat Conrad nu nog steeds doet. Vorig jaar nog Laureaat van de  Sculpture Prix de Godecharle in Brussel, nu in Finland maar toch ook met zijn werk op BAD in Gent.

www.conradwillems.be

Dieter Lannoo zijn œuvre bestaat voornamelijk uit schilderijen, tekeningen en sculpturen.De krachtig minimalistische werken zijn opgebouwd uit een sterk uitgepuurde vormtaal. Hij beperkt zich tot punten, lijnen, vlakken en rechthoeken. Om deze tot stand te brengen hanteert de kunstenaar overwegend een trekpen, acryl en inkt en hout voor de sculpturen. Het “Individu” staat centraal. Het uitgangspunt is daar altijd mee verbonden. Dieter studeerde af als interieurvormgever en genoot ook van de opleiding shoe-design en goudsmid. Daarnaast was hij jaren actief binnen de street-art. Door deze invloeden is zijn werk nooit veraf van de grafische/architecturale vormtaal.

www.belgiumartdesign.be

Rik Delrue, Middelkerkenaar studeerde aan Sint Lucas in Gent en geeft nu zelf les in de kunstacademie van Oostende. Zijn werken doet je spontaan glimlachen, om de eenvoudige reden dat hij gebruik maakt van populaire vormen die ons als grotesk of kitsch beschouwd worden. Vervolgens nodigt het echter ook uit tot een subtiele vraagstelling en zet het aan tot nadenken. Tuinkabouters, spaarvarkens, teddyberen: de items op basis waarvan de kunstenaar zijn installaties uitbouwt, zijn dragers van een subtiele analyse van sociale gedragingen en van de manier waarop het publiek aankijkt tegen kunst én zichzelf.

www.heldenplein.com

Onze Oostendse vertegenwoordiging gaat verder in de designsector…

In de mooie zwarte Casinozaal vallen je meteen de houten sfeervolle hanglampen van Mike van Bellegem van Passion 4 Wood – lighting op. Als wereldbollen overheersen ze in het midden van de zaal…clusters warm licht, organische vormen en natuurlijke materialen creëren de daarbij horende zachte warme gloed die aan elk interieur een huiselijke gezellige sfeer geeft. Imposant en inspirerend, mooi ook…Ondertussen bestaat de collectie van Passion 4 Wood al uit meer dan 70 designs, voor elk interieur wel een passend lichtobject, handgemaakt en aanpasbaar naar eigen noden en wensen…

www.passion4wood.be

Een ander fantastisch creatief koppel uit Oostende op BAD zijn Marc Cloet & zijn long lost jeugdliefde Janna Huyghe van Artikel Nr. Janna is de dochter van de gekende messenhandel Huyghe gelegen aan de Alfons Pieterslaan, helaas recent gestopt na decennia. Marc is een Oostends kunstenaar en samen zetten ze de passie en de liefde voor het ambacht van messensmid met ongekende passie verder. Ze hebben een dagdagelijks gebruiksvoorwerp op een nieuw niveau getilt. Van aardappelmes tot zakmes en alles daartussen … leest hun visitekaartje. Het materiaalgebruik is onconventioneel, organisch en duurzaam. Elk stuk of object is een kunstwerk op zich en voor het leven.Slijpwerk, productie, ontwerp en veel geflirt met gerennomeerde artiesten zoals hier op de beurs met Sigrid Debuck. Antoine Van Locke, etc. Hun gebruiksobjecten zijn gerafineerd, design met klasse, pure ambacht met oog voor detail, bijna te mooi om te gebruiken. En niemand blijft onberoerd als ze aan je tafel schuiven gedekt met hun bestek.

www.artikel.xyz

Dit jaar kom ik op BAD ook mijn broer en schoonzus Luc & Isabelle van Atom58 bezoeken. Naast hun gerenommeerde online vintage collectie funkyvintage.be stellen ze hier met trots hun op vintage design klassiekers geïnspireerde meubelcollectie voor. Deze op de oude wijze handgemaakte en moduleerbare designcollectie straalt nostalgie uit en werd met zorg aangepast aan onze hedendaagse normen en noden. Elke klant kan naar eigen smaak een wandmeubel of bibliotheek kast samenstellen. Een kwalitatieve roomdivider nodig? Mooi uniek teakhouten tuinmeubilair bestellen? Of je interieur betaalbaar herinrichten? Een kolfje naar de hand van Atom58. Het bedrijf is eco-friendly en maakt enkel gebruik van oude houten balken uit huizen of gecertifeerd houtsoorten zoals Indonesisch teak of acacia, palissander of exotisch hout. Alle meubelstukken worden op de oude manier gemaakt door lokale vaklui en met de grootste zorg afgewerkt. Atom58 werkt ook graag totaalprojecten uit op maat van de klant.

www.funkyvintage.be

www.atom58.com

Last but not least ren je de trappen op en kom je in de banketzaal terecht waar ook dit jaar opnieuw tijdens BAD de Vintage Designmarkt plaatsvindt.

Naar jaarlijkse gewoonte, maar daarom niet van de minste, staat Mike Standaerd van White Interiors, uit de Langestraat in Oostende (300m2 vintagedesign). Mike is al jaren een autoriteit in zijn vak en weet steeds opnieuw met kennis van zaken de juiste stukken op de kop te tikken. High-end stukken, prachtige vintage designklassiekers of collectorsitems met grote D…vooral Italiaanse design aangevuld met Scandinavische objecten en interieurdecoratie zoals gegeerde serviezen etc. Op een beurs als deze brengt ie meestal groter meubilair en unieke prototypes mee. Een man met onberispelijke smaak en immer sympathiek!

www.whiteinteriors.be

 

 

BAD – Belgium Art & Design

ICC Van Rysselberghedreef 1, Citadelpark, Gent

8-9-10-11 Februari 2018

www.belgiumartdesign.be