Zeilen tot ver buiten Oostende

Dag iedereen! Jullie sportyspice speaking, oh ik bedoel sporty Queen ;)! Het is een tijdje geleden dat ik nog in Oostende was. Dit voorjaar zeilde ik wedstrijden in Hyères, Palma de Mallorca, Medemblik en Santander. Al dat reizen begint te wegen. Daarom is het altijd leuk om even thuis te komen om de batterijen op te laden. Straks vertrek ik naar het Wereld Kampioenschap te Medemblik (Ijsselmeer in Nederland), de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Maar eerst neem ik de tijd om voor jullie op te lijsten waar je in Oostende terecht kan om zelf te zeilen en wanneer je hier deze zomer leuke competities kunt volgen.

Groot aanbod Oostendse zeilclubs

Los van mijn internationale zeilavonturen heeft onze stad Oostende op het zeilvlak ook heel veel te bieden! Er zijn maar liefst vijf watersportclubs in onze stad. In deze diverse clubs kan je op een recreatieve manier leren zeilen, windsurfen, golfsurfen, kiten, suppen, Yachting… Als je geprikkeld bent door de zeemicrobe klik dan zeker eens verder door naar deze sites. Je kan er zeker terecht om een leuke invulling te geven aan de laatste weken van de zomervakantie!

  1. De Royal North Sea Yacht Club  ligt net aan de haveningang.
  2. De Royal Yacht Club Oostende is de oudste zeilclub van ons land en ligt net voor de spuikom.
  3. De Watersport Oostende heeft haar locatie aan de Spuikom.
  4. VVW Inside – Outside heeft twee locaties: aan de Spuikom en op het strand ter hoogte van de paardenrenbaan. Beide clubs zijn zeer geschikt voor de kleinsten onder ons die eens hun teen in het water willen dippen!
  5. De Ostende sailing and Racing Club ten slotte bouwt een nieuwe strandclub op de Oosteroever.

Kom mee de competities beleven

We gaan nog een echte zeilzomer tegemoet in onze stad! Noteer volgende data alvast in jullie agenda, want dan kan je volgende competities mee komen beleven. Het is telkens een spektakel als je op het moment van launchen (wanneer de bootjes de kant verlaten en richting zee varen) een wandeling kan maken op het staketsel. Plezier gegarandeerd. Meestal wordt er ook niet zo ver in zee gezeild en kan je dus van op het strand de wedstrijd volgen!

  • Op 12 en 13 augustus kan je het OBK (Open Belgisch Kampioenschap) SB20 meemaken. De SB20 hoor ik jullie al zeggen, welke racemachine is dat?? Een SB20 is een kleine kielboot die bemand wordt door 3 zeilers. De boot heeft drie zeilen en is door zijn design goed wendbaar. Een perfecte boot dus voor competitie! Zij vertrekken vanuit de North Sea Club en kan je dus aan het werk zien op het water!
  • Op 2 en 3 september doe ik zelf mee aan het OBK Laser. De wedstrijddatum valt na ons wereldkampioenschap, dus het wordt wat uitbollen voor mezelf. Eindelijk nog eens zeilen voor de Belgische kust, dat wordt leuk! De Noordzee blijft mijn lievelingsplaats. Iedereen is welkom om de zaterdag langs te komen op het klein strand! Ik zal daar bezig zijn van 10 tot 11u ’s ochtends met mijn boot op te tuigen en sta altijd klaar om een praatje te slaan.
  • Op 9 en 10 september  vindt het OBK Europe en Finn plaats. Ook deze boten zijn zwaardboten en worden beide bemand door 1 persoon. Het is dus ieder voor zich. De Finn klasse wordt ook wel eens de koningsklasse genoemd. In deze boot zeilde Sebbe Godefroit ooit naar de Zilveren medaille. De Europe is zijn kleine zusje en lijkt sterk op de Finn, maar dan een paar maatjes kleiner.

Extraatje: blote gespierde basten

Voor wie er dan nog niet genoeg van heeft: ook op 8 tot 10 september gaat er aan de Outside het Europees Kampioenschap Reddend zwemmen door. Blote gespierde basten die de zee in lopen, ik zeg er geen nee tegen!

Hopelijk tot 2 september!