“BREAKING: 2 explosions heard at Brussels airport.”

Daar zit je dan. Op een zonnige dinsdagmorgen te ontbijten in hartje Kaapstad. Kaapstad, dat op zijn zachtst gezegd geen al te beste reputatie heeft wat betreft veiligheid. Kaapstad, waarvoor mijn Belgische geliefden me meermaals gewaarschuwd hebben. Moord en brand. Dagelijkse kost hier. Maar daar zat ik dan in Kaapstad. Waar de ochtendzon vredig de stad ontwaakte. Terwijl in Brussel de hel losbrak.

Solidariteit, ook vanuit Oostende

Maar terreur en haat werden beantwoord met solidariteit en liefde. Over de hele wereld, ook in Oostende. En in naam van alle Ostend City Queens breng ik dit graag onder de aandacht. Breng ik jullie graag onder de aandacht. Want jong en oud sloegen de handen en harten in elkaar en talloze initiatieven overspoelden onze badstad met liefde en solidariteit.

Gestrande reizigers in de luchthaven van Oostende werd vervoer of een hotelkamer aangeboden. Iemand postte, volledig op eigen initiatief, op facebook onder de hashtag #ikwilhelpen : “Did you land in Ostend and do not know where to go. We open our house. We have easily place for 4 to 6 people.”

Het Kursaal kreeg de Belgische driekleur en er werd één minuut stilte gehouden in het stadhuis.

Het Wapenplein werd op initiatief van het Sint-Lutgardisinstituut, de meest multiculturele school van Oostende, net als het Beursplein omgetoverd tot een kleurrijk woordentapijt. Waarvoor woorden te kort schoten, kwamen gitaren en gezang in plaats en onder deze muzikale begeleiding werden “free hugs” uitgedeeld.

Ook in vele andere scholen werd gretig gekrijt voor verdraagzaamheid. En wat me misschien wel het meest aangreep, was het filmpje van de vierdejaars van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in de Aartshertoginnestraat. Zij maakten een videoclip op het lied “Hemel” van Bart Peeters, het nummer dat hij schreef meteen na de aanslagen in Parijs.

Er zijn ongetwijfeld nog meer initiatieven en ik pleit voor meer van dat in onze badstad! En dat daar geen voorafgaande terreur voor nodig is.

Ubuntu, ik ben omdat wij zijn.

Liefde uit Kaapstad.