#noordzeeliefde – De Vistrap

Ik ben een dochter van een landbouwfamilie en heb een grote voorliefde en bewondering voor ambacht. Het vakmanschap van de kustvisserij maakt hier deel van uit. Om het beter te leren kennen, maakte ik een afspraak met Dini.

De Vistrap

Nog steeds dankt Oostende een deel van haar karakter en charme aan de kaai en omgeving. Onlosmakelijk hieraan verbonden is de iconische Vistrap op de Visserskaai. Sinds 1850 de openlucht verkoopplaats waar vissers hun dagverse Noordzeevis aan de man brengen, met op de achtergrond ruisende golven en talrijke schreeuwende meeuwen. Het oude gebouw ruimt momenteel plaats voor een nieuw paviljoen. De standhouders zijn tijdelijk gevestigd op het Vissersplein. Ik ontmoet er Dini Bogaert (30 jaar). Een straffe en knappe Ostendse madam onder de standhouders.

_MG_8256f

O.62 Dini: ecologisch vissen, volgens het seizoen

Dini haar ouders hebben 0.62 Dini gekocht in 1985. De oudste van de zes vissersboten in Oostende. Oorspronkelijk heette de vissersboot Seabird II, maar in de visserij is het ongewoon om een vissersboot niet naar de naam van de dochter te noemen. Het toont aan hoe trots een visser is op zijn dochter! De vissersboot is door de jaren heen omgebouwd tot een zeer moderne boot om garnalen te vissen voor onze kust. Dit alles om de garnaal nog beter te soigneren. Jam! De 0.62 Dini gebruikt ook SEEwings: vistuigen die 50% minder wegen. Zo wordt de visbodem minder omgewoeld, blijven de kleine organismen in leven en wordt er 60% minder brandstof verbruikt. De vis wordt hierdoor op de meest ecologische manier gevangen. Een extra pluspunt! Dini haar vader, Luc Bogaert (54 jaar), is nog steeds zeer actief en toegewijd in het visserijgebeuren.

Als de mensen mij zien denken zij spontaan aan vesche gernoazen!

Op De Vistrap is Dini in de vroege ochtend aanwezig wanneer 0.62 Dini aanmeert. Haar hoofdtaak is het verkopen van de visvangst. Daarnaast brengt Dini coördinatie en structuur in het vistrapgebeuren tussen de drie tot vier vissersmannen ( 😉 ). Haar lievelingstaak is de toonbank vullen met zoveel mogelijke verschillende vissoorten. Dini: Hiervoor moet ik de mannen soms aanmanen om alle vis op te rapen ’s nachts voor mijn etalage, want zij redeneren wat ben je nu met 1-2-3 visjes” (glimlach). Na de verkoop gaat Dini langs bij klanten (restaurants) met verse garnalen. Die zijn hét uitgangsbord van 0.62 Dini! Dini: Als de mensen mij zien denken zij spontaan aan vesche gernoazen! Ik doe mijn job ontzettend graag, want het beste uit de rijke Noordzee natuur wordt vers tentoongesteld op De Vistrap. De enige plaats in België waar dit kan en mag, een uniek gegeven. Bij drie van de zes vissersboten koop je ecologisch verantwoord. Er is nooit zoveel keuze aan vissoorten als bij een supermarkt, maar wij werken nu eenmaal seizoensgebonden, met de natuur en niet gekweekt. Alsook steun je de plaatselijke handelaars, een must”.

De Vistrap, een onweerstaanbaarheid van verse Oostendse vis = #noordzeeliefde.

In één woord: respect.

Foto door Veerle Frissen

 

By |2016-02-01T20:38:37+00:0001-02-2016|

About the Author:

Griet laat zich niet onder één hoed vangen. Deze creatieve dromer woont in de Belle Epoque wijk en houdt zowel van die gedistingeerde, historische kant van de stad als van zijn scherpe, edgy randje. Die oprechte liefde voor haar Oostende combineert ze met die andere passie, fotografie. Het resultaat zijn pure gevoelsbeelden waarin Oostende steeds weer de hoofdrol wegkaapt. En er is nog meer. Musthave sweaters bijvoorbeeld waarop trots #ostendaise blinkt. Zo cool kan stadsliefde er uitzien.

Leave A Comment