NEEM EENS EEN VIS ROND DE ARM

In mijn kappersstoel bij Kapsalon Vogue is het altijd gezellig keuvelen over het leven maar deze keer is het toch heel bijzonder. Stephanie Maes, een straffe Oostendse dame, vertelt over haar passie: vissenleder!

De start van een passie

Stephanie gaat even terug in de tijd toen ze nog werkte als ambtenaar voor het West-Vlaamse Visserijfonds. Ze kreeg er de kans om deel uit te maken van een Europees team dat tal van seminaries organiseerde waaronder ook in Lapland. Daar begon de uitdaging om van vissenvel vissenleder te creëren. Anders dan krokodillen- en slangenleer, waarvoor dieren speciaal worden gedood, is vissenleder een bijproduct. De passie van Stephanie voor het “ecologische” is zo groot dat haar haartjes eerder geknipt en gestyled zijn dan haar praatje over haar vellen rog, zeebarbeel en tong afgerond.

Ruiken, voelen en zien

Gepassioneerd laat Stephanie wat leuke hebbedingetjes zien zoals een portefeuille, kaartenhouder, sleutelhanger en horlogebandje in vissenleder. De eerste vraag die zich ongetwijfeld opdringt, is: “Mag ik eens ruiken aan die portefeuille?” Vissenleder stinkt niet, het ruikt naar leder. Er gaat een grondig proces aan vooraf van schoonmaken, ontschubben en looien. Dat laatste gebeurt door het Franse bedrijf Fémer dat gelegen is in Le bassin d’ Arcachon. De oprichtster Marielle Philips creëerde een receptuur om vissenleder te looien op 100% ecologische wijze: een must voor Stephanie!

Exclusief en 100% West-Vlaams

In de Vistrap in Oostende zijn ze alvast in hun nopjes, want de vissenvellen zullen nu niet langer en alleen voor soepfond worden gebruikt maar ook verwerkt tot exclusief materiaal: een “sjieke sjakos of horlogebandje” … wie wil daarmee nu niet pronken?

Stephanie Maes wil van haar vissenleder een 100 % West-Vlaams product maken. Voor de verwerking tot armbandjes doet ze een beroep op een gespecialiseerd bedrijf in Oostende. Zo zijn er nog een aantal ontwerpers die volop met vissenleer aan de slag gaan.

Shop in Shop

Stephanie gaat vanaf april met haar shop-in-shop concept “on tour” in Oostende en omstreken. De eerste shop-in-shop gaat door in Stephanies favo kapperszaak te Oostende, toevallig mijn kapsalon 🙂  (info@kapsalon-vogue.be). De datum volgt …
Ook benieuwd naar dit op en top product van ’t zeetje? Spring dan zeker eens binnen om de huiden en de afgewerkte producten te bewonderen, te voelen, te ruiken… Voor elke bezoeker staat er een vissoepje klaar (loopt het water je nog niet in de mond?).

Armband, sleutelhanger,kaartenhouder in vissenleer

Stephanies initiatief trok ook de aandacht van leerbewerkster Dominique Vieren,  tijdelijk aan de slag als vervangend praktijkleerkracht lederbewerking en directrice Els Desmedt van de Westhoek Academie Koksijde. Cursisten gaan er ondertussen aan de slag met het tongenleder. De kunstwerken zullen een tijdje mee “on tour” gaan met haar collectie.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwe lanceringen? Laat je gegevens hier achter.

By |2017-02-09T16:53:22+00:0009-02-2017|

About the Author:

Anne Vanden bilcke
Anne is al jarenlang de ongekroonde koningin van Oostende. Geboren in het hartje van de Belle Epoquewijk en al meer dan 30 jaar eigenhandig verantwoordelijk voor zowat alle modieuze coupes die de Oostendse dameshoofden sieren. Van de nuchtere vissersvrouwen tot het bekend volk dat het Filmfestival aandoet, ze weten Anne allemaal te vinden. En ’s avonds, als iedereen gekapt en getooid is, sluit deze city queen haar kappersdeuren om zich in het stadsleven te gooien en een van de vele events mee te pikken.

Leave A Comment