De wereld zit met een plasticprobleem, zoveel is duidelijk. Als we zo doorgaan, verdrinken we binnenkort bijna letterlijk in een zee van afval. En waar is de wereldwijde problematiek zichtbaarder dan aan ons strand? Ostend City Queens Anne, Kerlijn en Gillian staken de handen uit de mouwen en gingen mee op pad met #DESTRANDHELDEN.
#DESTRANDHELDEN is een initiatief van de Proper Strand Lopers. Opgericht als een Facebookgroep door Oostendenaar Tim Corbisier, zijn de Proper Strand Lopers ondertussen uitgegroeid tot een ware volksbeweging. En het is een supersimpel concept. Telkens je op het strand komt – om te sporten, te wandelen of te zonnebaden, gelijk wat – raap je wat afval mee. Je neemt een foto van je ‘buit’ en post die in de Facebookgroep. Zo inspireer en motiveer je anderen om hetzelfde te doen.
#DESTRANDHELDEN – allemaal vrijwilligers – komen elke dag van de zomer- nog tot 3 september – om 20 uur samen aan een strandcabine ter hoogte van het begin van de Westelijke Strekdam. Wie wil deelnemen, komt gewoon af. We krijgen een setje handschoenen – want soms kom je vieze dingen tegen… – een afvalgrijper en een juten zak en we zijn klaar om op pad te gaan! Het is de bedoeling dat we een uurtje het strand opruimen, tot aan het Casino. Om 21 uur verzamelen we weer aan de strandcabine.
We zijn nog maar vijf minuten vertrokken of hebben al twee grote zakken vol vuilnis gevonden, achtergelaten aan de vloedlijn. Voor de rest vinden we vooral héél veel sigarettenpeuken, papiertjes en plastic van ijsjes, rietjes, blikjes en flesjes. Sommige vrijwilligers hebben zelfs gebruikte luiers of maandverbanden gevonden… Queen Kerlijn raapt een kapotte parasol op, queen Anne vindt een metalen staaf.
Om 21 uur verzamelen we weer aan de strandcabine en wordt de balans opgemaakt van die avond. Met 33 vrijwilligers hebben we maar liefst 370 liter afval geraapt, waarvan 273 stuks PMD. Cijfers om toch even bij na te denken, want uiteindelijk ging het maar om uurtje rapen, op een klein stukje strand. Het doet je ook nadenken over je eigen plasticverbruik en wat er uiteindelijk mee gebeurt.
Een uurtje het strand opruimen vliegt zó voorbij. Het werkt ook lichtelijk verslavend. Of we nu nog op het strand kunnen wandelen en afval niet oprapen? Dat wordt moeilijk. En laten we niet vergeten dat er alleen maar voordelen zijn: je bent een uur buiten op het strand in de zon, hebt een fikse wandeling gedaan én iets goed gedaan voor het milieu. What’s not to love?
Geef een reactie