Op kindermaat

Ik doe graag activiteiten op kindermaat, met veel plezier zelfs… maar ik ben toch elke keer nog enthousiaster wanneer ik er zelf ook iets aan heb. We bezochten al elke expo voor kindjes in het Fort Napoleon en hadden er al iedere keer een fijne tijd. Maar nu vond ik “Grote Kunst voor Kleine Kenners” met voorsprong de leukste expo tot nu toe. En niet onbelangrijk: Marie (7 jaar) en Sam (5 jaar) ook 🙂 Het komt erop neer dat je de allerberoemdste schilderijen ter wereld op een laagdrempelige manier aan je kinderen kan voorstellen, inclusief flink wat humor.

Doe-expo

Het concept is gelijkaardig aan bijvoorbeeld de expo “Spiekpietjes” die al een paar keer werd georganiseerd. Eens binnen in het Fort wordt een boek uitgewerkt aan de hand van XL prenten en kan je meelezen of -luisteren met een audiogids. Tussendoor kan je doe-opdrachten uitvoeren zoals kleuren, doorheen de expo verzamel je tips om een verdwenen schilderij terug te vinden en beneden volgt een hindernissenparcours.

De basis voor deze expo is Grote Kunst voor Kleine Kenners, een kinderboek van  Thaïs Vanderheyden dat je op kindermaat laat kennismaken met kunst. Naast de versie van de schilderijen van Thaïs hangt telkens een afbeelding van het origineel.

Kunst-Kenners

Acteur Warre Borgmans loodst je met een audiogids doorheen de geschiedenis van de schilderkunst. Al pakten wij het anders aan. Bij elk kunstwerk daagde ik mezelf uit om er zoveel mogelijk zelf op kindermaat over te vertellen aan Marie en Sam. Omdat ik er persoonlijke dingen, anekdotes, weetjes… bij vertelde waren ze hierdoor een stuk aandachtiger. – Toegegeven, m’n dochter haar aandacht kreeg ik beter te pakken dan die van m’n enthousiaste spring-in’t-veld zoon. Hij wilde zo snel mogelijk naar het parcours beneden. –

Ik vond het zelf heel leuk om het zo aan te pakken en in m’n diepste geheugen te graven naar m’n kennis over Da Vinci, Hockney, Klimt, Monet of was het nu Manet…? Toegegeven, sommige kunstenaars zal ik door elkaar blijven halen, vooral die Italiaanse uit de Renaissance. Daarna lazen we telkens samen de heel beknopte uitleg over het schilderij die ernaast hing. Op die manier leerden we alledrie bij. We zullen ook alledrie andere dingen onthouden van wat we die middag gezien hebben en net dat is zo mooi: les goûts et les couleurs ne se discutent pas. Ook dat concept kwam naar voor in m’n eigen gids-beurt 🙂

Afronden met een frisse neus en lekkers

We deden makkelijk anderhalf uur over de expo en het parcours, om uiteindelijk op het dak van het Fort te eindigen. Een frisse neus ophalen bij zonsondergang over Oostende en daarna nog pannenkoeken eten in de bar beneden: een perfecte namiddag voor ons. Enig minpuntje: de vondst van het verdwenen schilderij was voor ons een beetje een anti-climax.

Foto’s: Anto Delia