De Goedheiligman uit Spanje is bijna in het land. Hoog tijd om alles in gereedheid te brengen! 

STAP 1. EEN (PROPERE) SCHOEN

Goed begonnen is half gewonnen. Het klaarzetten van het schoentje drijft altijd de spanning in huis op. Maar de Sint is een proper en ijdel man, een vuile versleten schoen zal misschien minder opleveren dan een propere schoen. Dus hoog tijd om die schoenenkast weer wat te vullen en een paar nieuwe schoenen aan te schaffen.

Toen mijn twee kindjes hun eerste stapjes zetten, zetten wij onze eerste stapjes binnen bij de ‘DE DAPPERE STAPPERS’. We voelden ons er meteen op ons gemak. En dat is op vandaag nog steeds zo. Al 6 jaar ontvangt zaakvoerster Veerle ontvangt iedereen met een brede glimlach.

 

Kinderschoenen Dappere Stappers

Ze weet perfect wat ze moet doen om kinderen thuis te doen voelen – al helpen een tipi-tent en de huis-vis haar ook een handje 😉 . 

Sokken, pantoffels, (boeken)tassen en natuurlijk schoenen, wel meer dan 15 verschillende merken. Slofjes voor baby’s, eerste stappers van maat 18 tot schoenen voor stoere jongens met maat 42.

Kortom bijna iedereen is hier aan het juiste adres! Ook elke eerste zondag van de maand kan je er terecht van 10u tot 12u.

Praktisch: Wie niet tot in de Alfons Pieterslaan 101-103 geraakt kan ook steeds in de webshop via volgende link: www.dapperestappers.be terecht.

STAP 2. WIE ZOET IS, KRIJGT LEKKERS …

Die propere schoen staat klaar, op naar de volgende stap. Een schoen vol lekkers.

Hoe vier je de verjaardag van Sinterklaas op gepaste wijze ? Met overheerlijke chocolade.

Een paar weken geleden ontdekte ik per toeval het chocolade-walhalla diep verborgen in de Spaarzaamheidstraat in het Westerkwartier. CHOCOLADE PETRA. Vreemd dat ik het nu pas ontdekte want Petra maakt al 24(!) jaar chocoladecreaties achter die doodgewone gevel.

Toen ik er binnenstapte (welgeteld 5 weken voor Sinterklaas) stonden een hele hoop Sintfiguren te blinken in hun vel. Wist je trouwens dat hoe meer chocolade blinkt, hoe verser ze is?

Chocolade Petra

Gastvrouw Petra was druk in de weer met het heen-en-weer lopen met tientallen dozen vol chocoladefiguren. De bestellingen lopen vlot binnen en duidelijk ook buiten. Ondertussen kon ik een blik werpen op de uitgestalde chocolade, marsepein, snoepjes en andere Sintfiguren. Nadat alle dozen de deur uit waren maakte Petra graag enkele van haar kostbare minuten tijd vrij voor mij. Want uiteraard is deze periode (samen met de komst van de Paashaas) een van de drukste weken voor een chocolatier.

Ze leidde me rond in haar atelier, toonde me hoe ze met veel liefde en handenarbeid elke chocoladefiguur tot een lekker stuk omtovert. Rode lippen? Groene hoed? Zwarte krullen? Alles met de hand en penseel in de chocoladevorm geschilderd.

Het was me niet alleen duidelijk dat ik in dit atelier duimen en vingers zou aflikken, maar vooral dat ik kennis gemaakt heb met een vrouw vol passie voor haar vak en het product waarmee ze werkt. En… hoera, ik mocht ook proeven van deze lekkernij 😉.

Nog wat overtuiging nodig? Eerlijke handel, lokaal geproduceerd en vlak achter de hoek. Wandel gerust eens binnen in de winkel die voor iedereen toegankelijk is. Je kan er je favoriete chocolade meteen mee naar huis nemen. Volgens Petra blijft de populairste smaak nog steeds melkchocolade. Maar wees gerust, ook fondant of witte chocolade-liefhebbers komen aan hun trekken. Chocolade alle maten, vormen en kleuren, maar vooral met veel liefde gemaakt.

Praktisch: Chocolade Petra kan je vinden in de Spaarzaamheidstraat 7.

 

STAP 3. NIET ALLEEN IETS LEKKERS, MAAR OOK IETS LEUKS.

Dus op naar de speelgoedwinkel!

In Oostende was er ooit speelgoedwinkel’ ‘Ooit’. Vandaag  luidt de naam van de speelgoedwinkel ‘DE SPEELBIJ’. Sinds 19 december 2017 zijn Hanne & Kimberly de trotse eigenaars van het distributiecentrum van de pakjes van de Sint, de Paashaas en de Kerstman. Het was een jaar geleden dat ik er binnenwandelde maar was aangenaam verrast.

Speelgoedwinkel De Speelbij

Het assortiment is nog veel groter geworden. De klassiekers zoals Haba, Smartgames en Lilliputiens zijn nog steeds van de partij, maar ook toppers zoals Waytoplay en Janod vinden er hun plekje. Ik kon blijven wandelen in de winkel tot helemaal achteraan en ontdekte steeds nieuwe hoekjes met speelgoed.

Ik waande me even terug kind en droomde ervan om allerlei leuke dingen mee naar huis te nemen. Het speelgoed is niet alleen duurzaam en educatief verantwoord, maar ziet er ook prachtig uit. Je zal er niet rouwig om zijn als je zoon of dochter ze laat rondslingeren. Mooi speelgoed en minder gezaag, een win-win situatie. Een prachtig houten poppenhuis, een kleine schattige pinguïn in een bootje, een juwelendoosje waar een kleine prinses haar allermooiste juwelen in kwijt kan, een stevige kleurrijke houten auto, … Van het allerkleinste doosje om melktandjes in te bewaren tot een reuzegrote versie van vier-op-een-rij. Ze hebben echt heel veel speelgoed, in alle gewichten, kleuren en formaten. Niet alleen het uitgebreide assortiment is een reden om bij de Speelbij binnen te wandelen.

Speelgoedwinkel De Speelbij

Ook de persoonlijke begeleiding en aanpak. Hanne of Kimberly staan je met veel plezier met raad en daad bij als je even het noorden kwijt bent thuis het ruime assortiment. Naast het runnen van deze winkel waar je wel enkele uren zoet kan zijn, zijn Kimberly en Hanne ook mama.

Ze spreken dus vaak in naam van de ervaringsdeskundigen die ze thuis hebben rondlopen.“Een jongen van 5 jaar? Dan is dit speelgoed een schot in de roos!” “Een pasgeboren baby? Die kan je zeker plezieren met deze schattige knuffel.”

Speelgoedwinkel De Speelbij

Verwacht je een kindje? Is het binnenkort je verjaardag of heb je een andere reden om te feesten? Dan kan je ook steeds bij de Speelbij terecht om er jouw verlanglijstje te leggen. Dus ook je brief voor de Sint mag je hier afgeven! En niet alleen kinderen kunnen hier terecht want je vindt er alles om vrolijk van te worden, voor iedereen van 0 tot 99 jaar.

Praktisch: Ze zijn open van dinsdag tot zaterdag en hebben ook een webshop www.despeelbij.be

NOG EEN SINT-TIP!

Zie ginds komt de stoomboot, … Om 11H aanstaande zaterdag 24 november meert de Sint aan met De Nele aan de Montgomerykaai.
’s Namiddags kan je vanaf 14H in het Stadhuis terecht voor een groots Sinterklaasfeest met workshops en activiteiten. Wie braaf is geweest, kan een zakje lekkers gaan afhalen bij de Sint!
Meer info via:www.visitoostende.be/nl/sinterklaas

Het grote sinterklaasfeest in Oostende