Wilde bloemen of onkruid? What’s in a name? De bloemen die vaak worden aanzien als onkruid en die welig tieren in de tuin, langs de weg, op de velden en in de bermen, zijn vaak niet alleen heel goed voor bijen, maar zijn ook gewoon héél mooi! En ook in Oostende kan je heel wat bijzondere exemplaren spotten.
Toen ik een paar jaar geleden naar CORNWALL in het Verenigd Koninkrijk reisde, viel mijn mond open van al de BLOEMENPRACHT die er gewoon in het wild groeide. Dát had ik bij ons nog nooit gezien! Toen ik terug in Oostende was, maakte ik het mijn missie om mijn ogen ook hier open te houden en te kijken wat hier eigenlijk allemaal in het wild groeit. Verbazingwekkend veel, zo blijkt. En sommige bloemen zijn ook nog eens heel goed geschikt om te plukken en een wildboeket mee te maken! Want in tegenstelling tot wat je soms wel eens hoort – wilde bloemen blijven niet goed in een vaas – komt het erop neer om gewoon uit te proberen.
Enkele voorbeelden:
- Vanaf APRIL zie je langs alle bermen fluitekruid groeien – een van mijn absolute favorieten. Een plant die voor mij ondertussen synoniem staat voor: nu is de lente écht begonnen! Deze plant zie je werkelijk overal opduiken én deze blijft heel goed in een vaas! Enig nadeel: stuifmeel op je keukentafel…
- Eind MEI is het dan de beurt aan wilde margrieten. Supermooi, lange steel maar met een geurtje! Ook deze vind je veel in Oostende.
- Ook nog te plukken: kaasjeskruid, nachtkoekoeksbloem, boerenwormkruid. Deze laatste is perfect om te drogen; de mooie gele kleur wordt heel goed bewaard. Zo kan je ook tijdens de wintermaanden genieten van bloemen.
Waar in Oostende kan je deze planten spotten?
Op heel veel plekken, als je maar je ogen openhoudt. In de wijken waar er veel groen is zoals Raversijde, Zandvoorde en Stene. Maar ook gewoon op een braakliggend terrein kan je heel wat bijzondere soorten spotten!
Tip: download de app PLANTNET. Bij twijfel kan je een foto nemen van de plant, die direct wordt geïdentificeerd door de app.
ENKELE REGELS BIJ HET PLUKKEN:
- Pluk niet zomaar overal. Van privéterreinen blijf je uiteraard weg, ook bij twijfel. In natuurreservaten pluk je nooit, want daar groeien er veel beschermde en bedreigde soorten. Bij weggetjes die populair zijn bij viervoeters denk je ook beter twee keer na voor je plukt…
- Plukken is niet ‘uittrekken’: je laat de wortel altijd zitten. Je plukt ook nooit een hele plant, een bloemetje hier en daar zodat er genoeg overblijft voor de plant om zaadjes te maken voor volgend jaar. En uiteraard voor alle bestuivers die afhangen van de bloem.
Uiteindelijk heb je niet veel nodig om je keukentafel op te vrolijken!
Een iets dat ik geleerd heb sinds ik let op wat er groeit: je leven wordt er veel rijker door. Als je door de stad wandelt, bekijk je je vertrouwde omgeving met heel andere ogen. En in elk seizoen is er iets anders te zien! Een tip de volgende keer dat je door Oostende wandelt of fietst.
Geef een reactie