Garnaalvissen met de Crangon

Als rasechte Oostendse koop ik regelmatig verse garnalen uit onze Noordzee aan de Vistrap. Ik moet nog maar aan ” tomaat garnaal” denken of het water komt me al in de mond. Maar hoe komen die garnalen nu eigenlijk op ons bord terecht? Ik had het me zelden afgevraagd tot er een klant in mijn zaak vertelde over de Crangon. Ik was onmiddellijk geprikkeld om eens mee te varen en garnaalvissen samen met mijn collega city queen Charlotte.
De Crangon is de boot van de charmante reder Willy Versluys. Je kan individueel meegaan om garnalen te vissen of met een groep van 12 personen. Ik was al eens op zee gegaan met de Nele en het idee dat ik nog eens zou gaan varen maakte op voorhand al mijn weekend goed. Ook Charlotte is nieuwsgierig naar hoe alles in zijn werk gaat. Terwijl we buitenvaren zwaait onze Ostend City Queen Caroline ons alvast enthousiast uit vanop de kade. We kunnen eraan beginnen!

 

visvangst

Garnaalvangst

Vissers met passie

Aan boord heb je alvast geschikte schoenen nodig want je mag helpen met de bemanning. Het garnalenvissersvaartuig werd uitgerust op de traditionele manier zodat tijdens de tocht kunt meemaken hoe de Vlaamse vissers van oudsher te werk gaan. Eenmaal de garnalen gevangen zijn is het aan ons om te helpen met sorteren, spoelen, koken om de garnalen dan weer zo snel mogelijk af te koelen. Schipper Fernand doet zijn werk met zoveel passie dat het leuk wordt om hem en zijn collega’s William en Hugo bezig te zien. Het is bijzonder om te zien hoeveel handenarbeid er bij komt kijken. Ik had er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat er slechts zo weinig garnalen werden gevangen en hoeveel werk er is voor ze verkocht worden.

De tocht duurt in totaal zo’n 3 uur, maar je verveelt je geen seconde. Je leert allerlei zaken bij over de visserij en ondertussen leer je ook je reisgenoten op een andere manier kennen. Het lijkt me een ideaal idee als uitstap met familie en vrienden of een teambuilding. Aan het einde van de tocht krijgt iedereen een zakje garnalen mee naar huis om de uitstap lekker af te sluiten.

De schipper

Praktisch

Wie zelf zin krijgt om zijn eigen portie garnalen te gaan opvissen kan eens kijken op www.crangon.be. Zeker de moeite!

De Ostend City Queens