Op een schitterend mooie zomeravond eind augustus gingen wij GARNAALKRUIEN,  een authentieke groepsactiviteit aangeboden door Horizon Educatief vzw en dat ik nu al tip als hét must do- teamuitje in Oostende.

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.com

PASSIE VOOR DE ZEE

Horizon Educatief vzw wil sinds 1995 op een speelse wijze jong én oud het leven aan onze Noordzeekust laten ontdekken. Met het strand, de zee en duinen als natuurlijk kader brengen zowel beroepskrachten als vrijwilligers leerrijke kustactiviteiten tot bij ons. Is dat nu met klimmen, door te voelen, ruiken of proeven, altijd staat ‘avontuurlijk leren’ centraal. Zonder belerend vingertje, maar met de W van ‘wow’ of A van ‘amai’. Spelend zelf ondervinden of ervaringsgericht genieten.

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.com

Geert, gids én garnaalkruier vol passie.

Alle gidsen brengen met passie pareltjes van workshops waar iedereen -kustbewoner of toerist- altijd wat kan van leren. Eenvoudig, altijd met respect voor de natuur en duurzaamheid als ethiek.
Hun aanbod is vooral bekend bij scholen maar ook voor verenigingen, bedrijven en zelfs particulieren werken ze graag een pakket op maat uit. Voor mijn zoons verjaardagsfeestje boekte ik vorig jaar al ‘Het verhaal van Woeste Willem‘, een doe-en luisterspel voor kleine piraten. Hoe leuk dit was, kan je trouwens via mijn eigen blog lezen.
En het kruien, wat wij deden, kan je dus perfect met een grote groep vrienden of familie beleven.

SCHATTENJACHT 

Na een korte briefing door kruiers Geert & Paul kregen we elk een gele oliejekker met lieslaarzen aangemeten. Om te stappen in zee zonder echt nat te worden. Eens gelaarsd en getooid wandelden we vanuit Duin & Zee richting strand met al het kruimateriaal mee: kar met netten, touwen en kisten voor onze vangst.

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.com

Kruien in het ondiepe water is net als schatten zoeken:  je weet nooit wat je zult vinden.

Nadat de kruiers het net van zo’n 3 meter hadden voorbereid, mochten we ons verspreiden langs 2 touwen met lussen. Elke lus diende voor iemand om over de schouder te leggen en het net samen voor te trekken.

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.com

Vol enthousiasme stapten we de zee in voor een eerste tocht van golfbreker tot golfbreker. Bij elke golfslag hadden we dolle pret, want dat betekende voor sommigen toch behoorlijk springen om water in het pak te vermijden.

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.com

VETTE VANGST?

Na de eerste ronde legden we het net terug op het droge waar we nieuwsgierig samentroepten rond de kruiers en uitleg kregen bij onze vangst. Tot onze verwondering bitter weinig garnaaltjes, maar ontzettend veel algen en krabben. Ook diverse tongen, kwallen, sterslangen en zelfs een pieterman.

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.com

Wat kon dienen als voeding voor de vissen van het Noordzee-aquarium, werd apart gehouden. En op een viertal middelgrote tongen na – dat queen Charlotte thuis ging klaarmaken – werden alle visjes, zeesterren en krabben terug in zee losgelaten.
Bij een grote garnaalvangst worden de vers gevangen garnaaltjes gekookt en geproefd. Maar dat was dus bij ons niet het geval. Dat vonden we niet eens jammer!

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.com

Als groep iets uniek en avontuurlijk beleven in zee bij een prachtige zonsondergang met zicht op vuurtoren Lange Nelle, het strand en Oostende, dat is pure magie!

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.com

Het was ook vooral lachen met zij die het niet zo goed hadden gedaan. Lees: zij die per ongeluk net iets teveel water in het pak hadden gekregen. Door te klein te zijn van gestalte of niet genoeg meegewiegd te hebben met de golven. Zoals ik. Met olifantenpoten mezelf uit het water vechten, om dan met behulp van de kruier al liggend op het strand en met mijn benen in de lucht het zeewater uit mijn pak te laten lopen. Zalig zicht voor de anderen -dat ook- maar ik hield er vooral minutenlang de slappe lach aan over.

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.com

Na een tweede ronde kruien zat het er op. Het net en de bakken belandden in de trekkar en we wandelden terug richting Duin & Zee om de pakken te laten afspoelen.

Niemand had nog last van stress of kopzorgen en het lichaam was zalig moe! Iedereen was volledig ‘zen’ van de zee!

En dankzij QUEENFOTOGRAFE STEFANIE genieten wij en jullie dus ook na met deze prachtige beelden!

Garnaalkruien © stefreynaertphoto.comGarnaalkruien © stefreynaertphoto.com

OOK ZIN IN ZEN OF WIL JE MEER WETEN OVER HORIZON EDUCATIEF?

Met dank aan Horizon Educatief en kruiers Geert en Paul.