Filmfestival Oostende 2016

Wauw!

Filmfestival Oostende (FFO) viert dit jaar zijn 10de editie en dat werd vrijdag uitbundig gevierd met een opening in ware Hollywoodstijl. De binnenstad werd tot ieders verbazing hermetisch afgesloten in het kader van dit prestigieuze event. Acterend, regisserend en bekend Vlaanderen kwam vol verwachting naar jaarlijkse gewoonte massaal afgezakt naar onze Stad aan zee. De genodigden werden op de rode loper voor het Casino-Kursaal door een menigte toeschouwers, een horde journalisten en fotografen opgewacht! Iedereen straalde net als de zon die voor een prachtige nazomerse dag en avond zorgde.

Festivaldirecteur Peter Craeymeersch en zijn hardwerkend team did it again…ze trekken al jaren de kaart van hét Festival voor de Belgische Film en dat werpt zijn vruchten zeker af. Veel lokale producties hopen hier met hun nieuwste creatie te kunnen openen en dit jaar viel die eer te beurt aan ‘Everybody Happy’ een beklijvende donkere komedie van de talentvolle regisseur en goeie vriend sinds jaren Nick Balthazar. Hij won eerder deze week al de prijs voor Beste Regie in Montreal. Kleppers als Peter Vanden Begin en prijsbeest Barbara Sarafian (Beste Actrice in Zwitserland met andere productie) spelen opnieuw de ziel uit hun lijf in deze prent, geen makkelijke film maar filmisch wel eentje die je zal bijblijven en zeker de moeite waard om te ontdekken.

De receptie achteraf was groots en met een uitgelaten sfeer, verbroederen met collega’s, netwerken maar vooral genieten van de aftrap van week vol pareltjes, verrassende filmwendingen of plots en véél avant-premieres om u tegen te zeggen…! FFO is wa de Max! Een festival met zicht op zee, waar je nog voor een prikje (€30,-) een festivalpas voor de hele week op de kop kunt tikken en naar hartelust je in de cinema kan laten onderdompelen. Er zijn die oude film noirs, nieuwe series, een greep uit de cultuur en creativiteit van gastland Polen en last but not least de mooie LOOK-wedstrijd die ook de minder bekende koppen zoals D.O.P.’s, costumières en decorbouwers in de schijnwerpers plaatst. De selectie die Nikolai Nikitin voor dit festival al enkele jaren na elkaar samenbrengt zijn meestal en ons steeds opnieuw internationale pareltjes cinefielen waardig…

Bedankt FFO om mij steeds opnieuw te verrassen met jullie eigenzinninge selectie! Veel succes met FFO doe aub zo voort!

Filmtips

Als uitsmijter geven we ook nog enkele filmtips cadeau voor collega Ostend City Queens Jade en Stephanie:

Jade Hoornaert

Wat het filmfestival zo geweldig maakt, is de verscheidenheid. Met Vlaamse toppers, Polen als gastland maar ook aandacht voor internationaal talent is er ongetwijfeld voor elk wat wils. De wereldreizigster in mezelf wordt helemaal wild bij de Boliviaanse bergen te zien in Samuel in the Clouds alsook in de brandend actuele Welcome to Norway die meteen ook de politica/wereldverbeteraarster in mezelf raakt met hun verhaal rond de transformatie van een hotel in een asielcentrum. Het waargebeurde The Violin Teacher lijkt dan weer mijn geloof in de allesoverstijgende kracht van muziek te bevestigen.

Stephanie Pierre

Het werd me met de paplepel ingegeven door de mama: de hilarische avonturen van Edina (Edie voor de vrienden) en Patsy. Twee fashionistas in het London van de jaren ’90. Thuis keken we keer op keer naar de BBC om hun dronken fratsen en wilde verhalen te volgen. Geef toe: Absolutely Fabulous is ondertussen legendarisch geworden. Je kan je dus voorstellen met welk enthousiasme ik al een eindje aan het wachten ben op de film. Dus, darlings, zet deze maar op jullie FFO planning! Enjoy the party!

By |2016-09-22T12:50:55+00:0015-09-2016|

About the Author:

Ann Rommelaere
Ann kan je best omschrijven als een vat vol energie. Voor haar job reist ze heel Europa (en soms ook wel daarbuiten) rond met vintage en design. Oostende is haar plek om tot rust te komen en te onthaasten.

Leave A Comment