Uiteraard dragen niet alleen wij ‘queens’ Oostende een warm hart toe. Nog meer vrouwen hebben een speciale band met onze kuststad of voegen iets toe waardoor leven aan zee net dat tikkeltje meer heeft. In deze gloednieuwe rubriek maak je kennis met -voor ons- bijzonder markante madammen met een ‘Ostendsche’ link en een straf verhaal.

Wie tijdens de eindejaarsperiode door de Oostendse straten wandelde, kon er niet naast kijken: de kleurrijke doodles van kunstenares JOOK fleurden de hele buurt op. Ze mocht voor de gelegenheid haar creativiteit loslaten op de etalages van enkele handelaars, in haar eigen herkenbare stijl. Gillian is fan van deze eigenwijze, creatieve vrouw!

JOOK Doodle etalage tekening Oostende Kerst 2019

AANGESPOELDE KUNSTENARES

Joke (37) kwam 10 jaar geleden wonen in Oostende. Ze groeide op in Ardooie bij Roeselare. Nu woont ze in de Belle Epoquewijk samen met haar man, muzikant Augustijn Vermandere en hun zoontje, Mozes (7).

“Doodles zijn tekeningen die ontstaan wanneer je eigenlijk ergens anders zit met je gedachten. Bij mij kwam dat spontaan op reis: tijdens verloren momenten, wanneer ik op de luchthaven zat te wachten, ben ik beginnen tekenen. Of thuis in de zetel, aan de telefoon… Hoe meer ik tekende, hoe meer ik merkte dat ik nieuwe figuurtjes wilde uitvinden. Als ik teken, denk ik niet na. Het is een beetje hetzelfde zoals dichters ook hebben, die gewoon woorden tot zich laten komen. Zo gaat het ook met mijn doodles. Mijn doodles, dat is mijn yoga. Mindfulness en zo heb ik niet nodig. Doodlen is pure ontspanning voor mij.”

Jook tekent onder meer haar kleren helemaal vol met doodles en ook de muren van haar huis kregen een persoonlijke make-over.

“Ik wil dat er herkenbaarheid is. Ik wil dat mijn doodles overal terugkomen. Dat mensen me zien lopen en wéten dat ik Jook Doodle ben.”

Jook Doodle Woman

Nog maar net, op 15 februari verscheen haar allereerste verzamelboek . Géén gewoon boek, maar wel een exemplaar om in te kleuren voor volwassenen.

“Het boek is een verzameling van werken van 2011 tot nu. Het is geen typisch kunstboek maar ook geen typisch kleurboek. Het biedt ontspanning en helpt je om je hoofd even leeg te maken, weg van alle sociale media of schermen.”

JOOK’S FAVORIETE ADRESJES

Terug naar het binnenland, dat wil ze niet meer. Omwille van de vrijheid die de zee biedt, omdat het Oostendse stadsgevoel samenhorigheid oproept.

Ik heb mijn hart aan de zee verloren en vind hier veel inspiratie. Vooral tijdens een wandeling op het strand, de strekdam of de duinen in Mariakerke.

En na 10 jaar heeft ze ook haar plekjes waar ze graag komt en die ze iedereen kan aanraden:

ETEN & DRINKEN: Arno’s visrestaurant en Phuang Malai, het Thaïs restaurant in de Alfons Pieterslaan. Koffie drink ik graag bij Oode. Gezellig en trendy!
SHOPPEN: Maison Saints & Bullies. Ze hebben er leuke handgemaakte hebbedingetjes van kleine ondernemers én kleertjes door eigenares Tina zelf gemaakt. Anders, apart en origineel!
DOEN: Hangtime, samen met mijn zoon een sprongetje wagen. Ik hou ook van een middagje rondwandelen in Mu.ZEE.

 

Het eerste boek van Joke is te verkrijgen via https://doodleart.shop/
Meer zien en weten over deze artieste: www.jook.be

Jook Doodle

Joke Neyrinck

Alle foto’s: copyright JOOK.BE

EERDER VERSCHENEN IN DEZE RUBRIEK: