Emma Plasschaert zet alle zeilen bij voor Tokyo 2020

We zien het zo voor ons, de voorzitter van de zeilclub aan de Spuikom die trots naar zijn dochter kijkt, terwijl die kleine met veel plezier over het water zoeft. Kon hij toen al raden dat zijn dochter zo veel jaren later voor een podiumplaats op de Olympische Spelen zou strijden?

Emma 's weg naar Tokyo - Olympische Spelen

Ostend City Queen Emma Plasschaert werd in 2018 als eerste Belgisch wereldkampioen zeilen in de Laser Radiaal** en gaat nu voor eremetaal op het toernooi der toernooien, de Olympische Spelen in Tokyo. Trots als we zijn, volgen we haar traject naar de spelen. Eerste tussenstop: het WK in Melbourne, Australië (21 – 28 februari). 

“Het WK in Melbourne  is vooral een grote test. We gaan onszelf geen doelen opstellen en zien de wedstrijd voornamelijk als een goede training voor de Olympische Spelen. Uiteraard is elke medaille mooi meegenomen, maar ik ga me er niet op vastpinnen. Ik ontvlucht nu al de Belgische kou, richting Perth. De temperaturen zijn er aangenamer voor watersporters en ook de wind- en stromingcondities zijn beter. Maar los daarvan betekenen Perth en Australië gewoon veel voor me. Mijn vriend is namelijk van daar (lacht).”

** De laser radiaal-klasse slaat op het type boot waarmee de zeiler vaart. Een laser is een eenmansbootje, het populairst voor wedstrijden. Het gewicht ligt rond de 60 kilogram, de romp is identiek voor alle types en het zeil is 5,76m2 groot. 

OVER EMMA

Emma is een rasechte Oostendse, geboren in 1993. Een echt waterratje, met de paplepel ingegoten door vaderlief, voormalig voorzitter van VVW INSIDE OUTSIDE de zeil -en surfclub aan de Spuikom. Na  5 jaar wedstrijden in optimist schakelde ze in 2008 over naar de Europe-klasse. Emma haalde snel mooie resultaten, met een eerste bronzen medaille op de wereldbekerfinale in 2016. Daarna bleef ze metaal verzamelen, met een wereldtitel in 2018 als absolute topmoment. Momenteel is ze in volle voorbereiding voor haar eerste Olympische Spelen. Ijverig en pienter zoals ze is, combineert ze haar topsportcarrière met studies Industrieel Ingenieur

OVER HAAR TRAINING

“Ik ben terug van een teambuilding in Turkije en dat samen bouwen is echt belangrijk. Alle Belgische sporters zitten in principe nu wel ongeveer op Olympisch niveau, maar het is dat tikkeltje meer dat het verschil gaat maken. Daar trainen we nu elke dag op en het mentale aspect is daarbij heel belangrijk. We worden goed begeleid door de federatie en ik kan altijd terecht bij Evi Van Acker (ook een Olympisch zeilster) voor raad en daad. Maar het is vooral snoeihard trainen natuurlijk. Elke ochtend start de dag met cardio -en krachttraining,’s namiddags ga ik het water op voor technische oefeningen. En we sluiten altijd af met video-analyse.”

OVER OOSTENDE

“Ik kom nog steeds heel graag terug. Oostende is waar ik geboren en getogen ben en ik zie mijn stad bijzonder graag. Zie maar wat ze aan het doen zijn met Oosteroever. Vroeger was dat maar een gure plek en nu leeft dat deel van Oostende helemaal op. Maar wie weet, een leven opbouwen in Australië lijkt me ook wat.”

Het WK in Melbourne eind februari wordt een eerste goede maatstaf voor Emma. Dan weet ze waar ze staat. Vanaf dan ‘vaart’ ze in een rechte lijn naar de Spelen. We duimen dat 2020 haar Olympisch jaar wordt en doen een warme sportieve oproep aan iedereen in Oostende om mee te supporteren!

Volg Emma ook via haar website: http://emmaplasschaert.be/