Heb je nog één of meerdere zaterdagavonden een lege agenda in augustus? Dit is het op moment op op ontdekking te gaan en je te laten verrassen tijdens de avondbezoeken. In juli openden een aantal Oostendse musea tot ’s avonds laat hun deuren en in augustus is dat niet anders. Tussen 18u en 22u ontdek je wat het Stadsmuseum, Fort Napoleon en Raversyde Atlantikwall te bieden hebben. Bovendien is het helemaal gratis, voor jong en oud.

Interactief voor groot en klein

Dit jaar is er een samenwerking met het jongerenteam van AmuseeVous die een spel voor volwassenen ontwikkelden. De bezoekers worden uitgedaagd om zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren. Tijdens de nocturnes krijg je een spelkaart waarop de opdrachten beschreven staan.  Mia Nollet maakte een zoektocht voor de kinderen. Het spel “de kleuren zijn verdwenen” is voorzien met leuke opdrachten.

Leuke extra’s

In elk museum wordt ’s avonds een extra activiteit voorzien. In Raversyde zullen muzikanten, kunstenaars, dansers en dichters je verrassen met hun kunstzinnige kijk op de Atlantikwall. Gidsen vertellen over de geschiedenis van de site en Natuurpunt Middenkust geeft uitleg bij de nachtvlinders en vleermuizen die er te zien zijn. In het Stadsmuseum organiseren ze een brocantemarkt en staat er zalmcarpaccio op  het nocturnemenu in het visserscafé.

Programma

11 augustus 2018: Stadsmuseum

Het Stadsmuseum leidt je door het boeiende levensverhaal van Oostende. Ze werpen er ook een blik op de toekomst. Heel wat objecten, affiches, documenten en multimediatoepassingen onthullen de geheimen achter het toerisme, de visserij, de haven… Je kan er het Oostende van vroeger en nu ontdekken samen met de beroemdste inwoner van het pand:Louise-Marie. Zij was de eerste Belgische koningin.

18 augustus 2018: Fort Napoleon

Dit is een prima moment om de geschiedenis van dit indrukwekkende gebouw te leren kennen. Aan het eind van de achttiende eeuw bezet Frankrijk onze gewesten. Napoleon vreest een aanval vanuit Engeland op de haven van Oostende en hij laat daarom in 1811 een imposant fort in de duinen bouwen. Tot een Britse aanval komt het echter nooit. Het fort doet enkel dienst als wapenopslagplaats en als verblijfplaats van het Franse leger.

Je kan niet alleen het Fort zelf ’s avonds bezoeken, maar ook de tentoonstelling “Grote Kunst voor Kleine Kenners”. Ik stoefte een paar maanden geleden op deze website over deze expo als leuke activiteit voor de kinderen.

25 augustus 2018: Raversyde Atlantikwall

Breng een avondbezoek aan de Atlantikwall. Hier bleven uit de twee wereldoorlogen zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen en twee kilometer loopgraven bewaard. Samen vormen de open of onderaardse gangen in Raversyde één van de best bewaarde delen van de Duitse verdedigingslinie ‘Atlantikwall’.