United Colors of Ostend: Oostendse diversiteit in beeld

Gepost op 20 mei, 2016 1.525 x Gelezen Griet Inghelbrecht
UNITED COLORS OF OSTEND

Tidiane Faye (35), Senegal.

Yodit Reneza (35), Eritrea.
Yodit Reneza (35) Eritrea.

 

United Colors of Ostend – de wereld in de stad

Katrien Orlans (gepassioneerde fotografe) en Els Plovie (vzw Samen DiVers) belichten met de foto-expo United Colors of Ostend de diversiteit in Oostende. Zij brengen twaalf Oostendenaars in beeld. Twaalf verhalen en beelden van sterke mensen met Oostende als hun nieuwe thuis. Ze grepen de kans om zich via dit project te tonen zoals zij zijn: man of vrouw, vader of moeder, buur of collega. Het beschrijft – uiteraard – de moeilijkheden die zij ondervonden, maar vooral hun kracht en hun talenten. Hun gedrevenheid om aan hun toekomst te werken. In elk verhaal klinkt kracht door, en geloof in de toekomst. Positieve voorbeelden wat tot nieuwe succesverhalen kan inspireren.

Migratie en integratie in beeld

Migratie en integratie zijn complexe fenomenen. Zeker als je er alleen voor staat. Deze expo vat net die complexiteit in verhalen en gevoelens samen en geeft ze een gezicht. De contrasterende resultaten van twee culturen die samenkomen en de zoektocht naar het individu die schuilgaat achter de labels ‘vluchteling’ of ‘vreemdeling’. De knappe beelden getuigen van een bepaalde manier van kijken op de wereld en zijn autobiografisch in hun gevoel. In de hoop om op een positieve manier mensen te leren kennis maken met migratie en een sterk tegengewicht te geven over de overvloed aan negatieve berichtgeving. Els Plovie: Vooroordelen en stereotyperingen verdwijnen als je de personen beter leert kennen en de gelijkenissen ziet’.

Zeina Abdelghani (33), Palestijnse uit Libanon.

Zeina Abdelghani (33), Palestijnse uit Libanon.

“Zeina Abdelghani (33) is een zeer charmante, positieve en gedreven Palestijnse. Haar ouders sloegen destijds op de vlucht en vestigden zich in Libanon. Ze woonden er in een vluchtelingenkamp. Daar is Zeina  geboren en groeide ze op. Ze werd verliefd op de buurjongen: Ali werd haar prins, zij zijn koningin. In 2001 verlieten ze samen het Libaneese kamp en begonnen ze aan een reis naar een waardige toekomst. Zeina en Ali wonen met hun drie kinderen al 15 jaar in Oostende en werken hard aan een beter leven: voor zichzelf, voor hun kinderen, voor mensen die hetzelfde meemaken als zij. Door kansen te grijpen en zelf kansen te creëren hebben beiden een vast contract en een eigen (t)huis. Zeina haar motto is dan ook: ik zal bereiken wat ik wil bereiken.”

Praktisch

Bij de foto-expo is een gelijknamige boek in beperkte oplage beschikbaar. De foto-expo loopt van 28 mei tot en met 3 juni 2016 in CC de Grote Post in zaal Atelier tweede verdieping. De expo kan elke dag bezocht worden van 10.00u tot 16.00u. De toegang is gratis.

Locatie: CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18a , Oostende

 

Griet Inghelbrecht

Griet laat zich niet onder één hoed vangen. Deze creatieve dromer woont in de Belle Epoque wijk en houdt zowel van die gedistingeerde, historische kant van de stad als van zijn scherpe, edgy randje. Die oprechte liefde voor haar Oostende combineert ze met die andere passie, fotografie. Het resultaat zijn pure gevoelsbeelden waarin Oostende steeds weer de hoofdrol wegkaapt. En er is nog meer. Musthave sweaters bijvoorbeeld waarop trots #ostendaise blinkt. Zo cool kan stadsliefde er uitzien.

Blijf op de hoogte!