Ook Oostende mag zichzelf trotse gaststad noemen van een kiemend cohousing project. Dit op initiatief van de Oostendse Luca Lenoir en Oostendenaar in spe Bram Sercu. De twee twintigers zijn hiermee pioniers in de stad. Ze lieten zich inspireren door de studentenbuurt van Gent en projecten rond cohousing in Gent, Tielt en Kortrijk. Bram en Luca worden voor de uitwerking begeleid door Cohousing Projects, een coöperatieve vennootschap die een professionele dienstverlening voor bouwgroepen aanbiedt.
COHOUSING: WAS ME DADDE?
Cohousing is een alternatief voor de klassieke verkaveling. Het is het idee dat je naast je eigen huis (met eigen keuken en badkamer) en tuin nog een grote gemeenschappelijke tuin, een plaats om samen te eten, werken en spelen kan delen met een groep fijne mensen. Cohousing is, in tegenstelling tot wat velen denken, niet hetzelfde als samen in één huis wonen. Een cohousingwijk probeert eerder het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. In een cohousingproject kennen de buren elkaar en leeft er een sociale bewogenheid. Maar er zijn meer voordelen. Cohousing biedt ook een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding. Een cohousingproject wordt ten slotte door de bewoners zelf uitgetekend op maat van hun behoeftes.
COHOUSING: VOE WIEN DADDE?
Iedereen kan cohousen. De ideale bewonersgroep bestaat namelijk uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Deze combinatie zorgt voor een evenwichtige verdeling van de lasten en lusten. Daarbij probeert cohousing de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen en een verhoogd gemeenschapsgevoel.
COHOUSING: WOAR DADDE?
Het Boldershof, een oude hoeve in stedenbouwkundig erfgoed Stene Dorp, op amper 4 km van het centrum van Oostende staat al 15 jaar leeg en vormt de ideale site om te cohousen. De oude hoeve zal centraal staan in de woonwijk. Er komt een gigantische tuin waar bewoners samen kunnen tuinieren en kinderen kunnen spelen. In de oude hoeve staan gemeenschappelijke ruimtes gepland. Het domein van in totaal 2,2 hectare groot grenst aan de Tuinen van Stene, waar Oostende een stadslandbouwproject opzet. Er is plaats voor 15 tot 18 woonunits met privétuin. Het gemeenschappelijk paviljoen wordt voorzien van een keuken, een eetruimte die ook als expositie-workshop-feestzaal kan gebruikt worden, een thee- en keuvelruimte, zitruimtes, een voorraadruimte, een gastenkamers, een werkatelier, een fietsherstelplek, een speelruimte, een stille ruimte/bibliotheek, een wasruimte…
Ondertussen zijn er al acht gezinnen (waaronder ook enkele alleenstaanden) geëngageerd voor het project. Ben je geïnteresseerd of ken je mensen die zin zouden hebben om mee te stappen in dit woonproject? Kom dan zeker aanstaande zaterdagvoormiddag 8 oktober om 10 uur naar het derde infomoment in de Vlaschaard te Stene.
Op zaterdag 8 oktober is er een infomoment over dit project. Meer info vind je hier.
Geef een reactie