Boven de wolken

Ik schrijf dit neer en besef dat ik er niet half de passie en liefde kan inleggen als toen Anneleen dit mij vertelde. Deze dame geeft haar hart en ziel voor ‘Boven de wolken’ en is bereid er voluit voor te gaan! Ik heb het voorrecht gehad hun fotoboek in te kijken en hield het na 2 foto’s niet meer droog… De sereniteit, emoties en professionaliteit waarmee de foto’s benaderd worden, is niet van deze wereld…

Boven de wolken is een vzw die ouders helpt bij de geboorte van hun overleden kindje, door een fotografische herinnering te creëren, die helpt bij de verwerking van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Lang werd er over de geboorte van een overleden baby gewoonweg niet gepraat, omdat het als te pijnlijk beschouwd werd. Gelukkig zijn er mensen zoals Anneleen Fransen en  Sharon Geirnaert die hier van dichtbij ervaring mee hadden en die ouders een hart onder de riem wilden steken bij de verwerking van zo’n geboorte en verlies.

De oprichting van Boven de wolken.

Anneleen Fransen is vroedvrouw te AZ Sint – Jan Oostende en weet dus als geen ander wat de impact van een doodgeboorte met zich meebrengt. “Het gebeurt jammer genoeg frequenter dan we zouden willen, dat een kindje dood geboren wordt. Ik zag al van in mijn studies dat het werk van een vroedvrouw niet enkel de vrolijke gebeurtenissen, maar ook verdriet, verlies en rouwbegeleiding omvat. Een onfortuinlijke ervaring op stage deed me zelf zo erg twijfelen over mijn keuze, dat ik mijn studies bijna stopgezet heb, maar daarna gelukkig de moed vond om die te hervatten. Nadat ik afstudeerde, vond ik niet direct een job als vroedvrouw en heb ik even in een rusthuis gewerkt. Doordat ‘de dood’ daar een onlosmakelijk geheel van het dagelijkse leven was, heb ik daar leren mee omgaan. Ik vond het nodig dat ik in de laatste levensuren van die mensen iets meer kon betekenen, om ‘de overgang’ dat ietsje draaglijker te maken voor alle betrokkenen. Mede dankzij die ervaring leerde ik omgaan met dat verlies en zag ik in hoeveel verschil het kan maken als je mensen hierin kan begeleiden.”

“Tijdens mijn werk als vroedvrouw, begon ik als amateurfotografe foto’s te nemen van pasgeboren kindjes. Toen ik me hierin meer en meer verdiepte, kwam het in me op dat de foto’s, en dus ook herinneringen, die ouders hebben van sterrenkindjes (doodgeboren kindjes) ronduit verschrikkelijk waren: zeer medisch afgebeeld, weinig respect voor de gevoelens van ouders en weinig rekening houdend met de identiteit en eigenheid van het kindje. Dit kon en moest anders!”

“Op een dag kwam de mama van Marilou binnen op de materniteit, ongerust omdat ze haar kindje al even niet meer had voelen schoppen… We moesten meedelen aan mama en papa dat hun eerste kindje was gestorven in de buik… Ik had op dat moment mijn fototoestel bij me en stelde voor om foto’s te nemen van de bevalling, maar ook achterna van het eerste badje, het nemen van de voetafdrukjes, van hen als gezinnetje,… Het werden 3 intense dagen waarbij ik toegelaten werd in de intieme cocon van de kersverse ouders, vol verdriet, geluk, trots, twijfels, tegenstrijdigheden… Ik nam meer dan 1000 foto’s ter herinnering en een grote foto van Marilou prijkt nu nog steeds in de woonkamer van haar ouders. Ze vertellen me nog vaak hoeveel ze hebben aan de beelden.”
(het verhaal van de mama en papa van Marilou kan je hier lezen)

“Ik wou vanaf dat moment meer sterrenouders helpen bij hun verlies en vroeg mijn collega’s mij te contacteren als er een sterrenkindje geboren werd. Zo kregen alle sterrenouders bij ons op de materniteit de keuze om een prachtige herinnering te hebben aan hun kindje. Ik kwam via facebook het verhaal van Sharon tegen (Sharon fotografeerde haar eigen sterrenkindje als herinnering) en zocht contact. Toen we elkaar ontmoetten, besloten we dit concept uit te bouwen: iedereen heeft toch recht op zulke prachtige foto’s? En dus werd Boven de wolken geboren! Het begon met regio Oostende – Brugge – Gent en evolueerde al vlug naar gans Vlaanderen. Door veel media-aandacht en toewijding van alle betrokkenen, is Boven de wolken na anderhalf jaar uitgegroeid tot een vzw met ca 50 vrijwillige fotografen en hebben we dit jaar alleen al 140 sterrenouders een prachtige herinnering kunnen geven! Het is soms wel hectisch, maar toen we dit oprichtten hadden Sharon en ik 1 belofte aan elkaar: elke oproep wordt beantwoord! Al moeten we zelf van Oostende naar Hasselt rijden!” lacht Anneleen

Hoe gaat het in zijn werk?

Indien sterrenouders gebruik wensen te maken van de diensten van Boven de wolken, dan dienen ze een contactformulier in te vullen via de website: www.bovendewolken.be

Anneleen of Sharon zoeken een beschikbare fotograaf en nemen contact met u op om verder af te spreken. De fotograaf komt u opzoeken binnen de 24u. De foto’s worden genomen in overleg met u en naar uw wensen. Eenmaal de foto’s bewerkt zijn, stuurt de fotograaf deze u op.
Alles gebeurt volledig kosteloos, dus daar hoeft u alvast niet aan te denken…

Het feit dat hun diensten gratis aangeboden worden, toont hoe nauw aan het hart dit ligt bij elke fotograaf: elke fotoshoot is volledig kosteloos! Boven de wolken opereert dus enkel op giften van derden en heeft onze hulp nodig om verder te gedijen. Wenst u een bijdrage te leveren? Dan kan je hier alvast terecht.

Niet enkel hebben ze geld en fondsen nodig, denkt u andere diensten te kunnen leveren, neem dan zeker contact met hen op! Zo zoeken ze nog verschillende fotografen om hun team aan te sterken.

(nota: tijdens het opmaken van deze blog werd het aantal sterrenkindjes jammer genoeg bijgesteld van 120 naar 140…)
By |2017-08-15T20:12:48+00:0015-08-2017|

About the Author:

Stephanie Pierre
De officiële instanties houden het bij Stephanie, de bloglezers noemen haar Miss Bfly en wij mogen Steph zeggen. En al die alterego’s samen zijn gek op Oostende, het betere genieten en vakkundig doe-het-zelven. Palettentuinmeubels, wikkeldekentjes voor het kleine patatje, binnenhuistuinieren of salade kweken in wijnkisten. Steph draait er haar hand niet voor om. En als ze even genoeg heeft van al die crealabeur, slentert ze rond in haar stad, kwestie van zijn snelle beat te blijven volgen.

2 Comments

  1. Nikita Hex 16 augustus 2017 at 21:46 - Reply

    Het feit dat deze vzw bestaat, toont hoeveel goedheid er nog in de mensheid zit. Jammer genoeg heb ik zelf moeten ervaren hoe het is om mijn kleine baby te moeten afgeven. Hoe je geleefd wordt de dagen nadien, terwijl je een doodsbrief en begraving regelt ipv geboortekaartje en doopsuikers… Hoe je wel foto’s neemt als je er aan denkt, maar eigenlijk niet weet hoe je het best een foto trekt. Vijf jaar en half geleden toen ik mijn zoontje verloor bestond deze organisatie nog niet. Jammer genoeg… want niks is zo belangrijk als deze kostbare herinneringen, die je ook kunt delen met de mensen die je wilt, net omdat de foto’s op zo’n mooie manier getrokken worden dat ze niet choquerend overkomen. Ook als de jaren voorbij gaan, heb je deze tastbare herinneringen nodig. Het is een houvast, het enige dat je overhoud van de meest ingrijpende gebeurtenis in je leven.
    Chapeau voor de mensen die zich hier dagelijks voor inzetten, wordt hieruit alvast geapprecieerd…

  2. Akkie Baron 28 maart 2018 at 22:11 - Reply

    Lieve jullie,
    Ik ben nu bezig een side op te zetten voor sterrenkindjes. Ik wil graag mooie kleertjes maken en die doneren aan ziekenhuizen enz. Nu las ik jullie verhaal en ik wil jullie zeggen dat jullie geweldig werk doen.Ik zou heel graag van jullie willen leren. Nee, ik maak geen foto’s maar misschien weten jullie , door jullie ervaring, wat de ouders nodig hebben. Ik heb zelf ooit een sterrenkindje , Rosalie , gehad en 2 jaar geleden kreeg onze (pleeg) dochter een stil kindje. Dat was een bizar weekend. Mijn allerbeste vriendin, de mama van onze pleegdochter belde om te vertellen dat Yo aan het bevallen was maar dat er geen hartje meer was. Groot verdriet hier. De volgende dag belde mijn jongste zoon……mama, ze is er…..ze is prachtig en ze heet Lisa.Dat was 20 en 21 februari 2016. Nu wil ik iets betekenen voor de ouders van deze kindje. Ik wil graag kleertjes maken voor de kleine stille engeltjes. Sorry voor het lange verhaal. Ik hoop dat als mijn side klaar is, ik jullie side mag vermelden. Heel veel liefs en heel veel geluk, Ak.

Leave A Comment