Af en toe passeert een nieuw concept waarvan je denkt dat het ideale moment ervoor is aangebroken. Toen de papa van één van de vriendinnetjes van m’n dochter begon over zijn idee waren we meteen enthousiast. En nu is het dan zover! Modest opent op 9 mei de deuren.

Een mini-supermarkt waar je alles bewust VERPAKKINGSVRIJ kan shoppen en proeven.

Ik ging op bezoek in het pand en had een fijne babbel met Donal terwijl de muren geschilderd werden. Ik doe m’n best om jullie m’n enthousiasme ervoor te laten voelen.

CARRIèRESWITCH

Donal, je wordt binnenkort zelfstandige retailer, dat is een hele ommezwaai voor jou. “Ja, dat klopt. Ik werkte vroeger als electronic engineer, ging daarna twee jaar aan de slag als aankoopverantwoordelijke voor Bombardier in Berlijn waarna we met ons gezin op wereldreis gingen met onze dochters die toen 7 maanden en 1,5j oud waren. Terug in België werkte ik een paar jaar voor Bombardier als project manager. Het wordt nu dus zeker een nieuwe uitdaging, maar ik zie het eerder als een volgend “project” en heb ervaring met het opvolgen daarvan. De winkel is een project op lange termijn, maar op zich is treinen bouwen bij Bombardier dat ook.”

“Ik ben niet bang van uitdagingen, ik kom uit Ierland en ben ook op een toevallige manier in België terechtgekomen jaren geleden. Ik geloof erin dat we altijd op onze pootjes terechtkomen. Uitdagingen vind ik op een fijne manier spannend. Laura die de verpakkingsvrije winkel Refill had in Oudenburg is daar gestopt en zal hier twee dagen per week bij Modest komen werken, zij brengt ook heel wat know-how mee en dat stelt gerust.”

VERPAKKINGSVRIJ + ZERO-WASTE

Het idee om bewuster te shoppen en met afval om te gaan leeft erg vandaag. Ben jij er al langer bewust mee bezig? “Ik herinner me dat ik een tiental jaar geleden al een gesprek had met een vriend uit Brussel. Dat het toch super zou zijn mocht er een winkel bestaan zonder verpakkingen… Het idee is heel langzaam gegroeid en ik heb genoeg van de manier van werken van de “grotere” bedrijfswereld. In 2017 werd het idee voor Modest concreet. Wij waren als klant echt gefrustreerd omdat je in Oostende niet op die manier kon winkelen en dus besloten we om het dan maar gewoon zelf te doen (lacht). De naam Modest staat letterlijk voor bescheiden. Het staat voor mij voor niet overbodig aankopen, zo weinig mogelijk verspillen en weggooien.”

Modest OOSTENDE verpakkingsvrij winkelen

Welk aanbod zal Modest aanbieden? “Het wordt een winkel met zo’n 500 producten. Het voordeel van producten zonder verpakking aanbieden is dat je op een beperkte oppervlakte veel meer kan aanbieden. Je zal hier veel droogvoeding kunnen kopen zoals rijst, pasta, noten, zaden, muesli, gedroogd fruit, specerijen, koffie en thee. Daarnaast ook oliën, azijn, siropen en ook zuivel, olijven… in de vers-toog.”

“Maar we zullen ook huishoudproducten verkopen om te poetsen en badkamerproducten zoals shampoo. Die producten zullen we aanbieden in blokvorm, maar ook in hervulbare vloeibare vorm. En natuurlijk zal je hier ook herbruikbare verpakkingen vinden zoals katoenen zakken, bokalen en voorraadpotten. Eigenlijk mag je Modest echt zien als een kleine supermarkt waar je min of meer alles kan vinden.”

Het is hier erg ruim. Wat is er nog gepland naast het aanbieden van producten? “Er is ook een zithoek met een 15-zitplaatsen en een self-service vers-toog. Je zal dus de producten die we verkopen hier ook kunnen proeven en we zullen samenwerken met een traiteur. Je zal hier van koffie, thee, soep en lunch kunnen genieten. We zullen ook workshops organiseren. De eerste twee in mei over “zero waste” voor telkens 25 personen zijn alvast volzet. Dus dat is een aanbod die we zeker verder zullen uitwerken.”

MANIER VAN WINKELEN AANPASSEN

Ik geef toe dat ik zelf weinig ervaring heb met verpakkingsvrij winkelen. Verwacht je dat we onze mindset veranderen als we hier komen? “Mijn filosofie is dat het beter is om 1.000 Oostendenaars wat bewuster te laten winkelen dan 20 Oostendenaars heel extreem hun manier van consumeren om te gooien. Start met thuis te kijken wat je allemaal staan hebt van confituurpotten, brooddozen die niet gebruikt worden… Je hoeft zeker niet meteen in een nieuwe reeks potten te investeren. Je kan hier komen winkelen met je potten mee, maar dat hoeft zeker niet.”

“We zullen ook katoenen zakjes aanbieden die herbruikbaar zijn voor zowat alles van droogvoeding. Hou een paar van die zakjes bij de hand in je rugzak of handtas en dan wordt het al heel gemakkelijk. Voor de vloeibare producten zoals shampoo, huishoudproducten… ben ik voor pragmatische oplossingen. Het is dan beter om één plastiek fles een paar keer opnieuw te gebruiken dan met glazen bokalen in de badkamer te gebruiken. We willen het heel toegankelijk maken en zijn er uiteraard om te helpen en uitleg te geven. Het zal ook niet echt duurder zijn in vergelijking met de supermarkt, omdat je enkel aankoopt wat je echt nodig hebt en minder afval hebt.”

Voorzie je ook een webshop of leveringen aan huis? “Heel zeker. Er komt een webshop waar je alle producten zal terugvinden zodat je thuis op je gemak kan kijken en je boodschappenlijstje kan maken. We zullen aan huis leveren met de fietskoerier in Oostende.

LEVERANCIERS GEZOCHT

Kunnen we je nog ergens mee helpen? “We willen zoveel mogelijk werken met lokale leveranciers en indien mogelijk bio. Hiervoor mag iedereen zeker voorstellen doorsturen. Dat mag voor niche-producten zijn, maar evengoed voor zoetigheden… Laat de voorstellen maar komen naar welcome@bemodest.be.

PRAKTISCH

  • Adres: Torhoutsesteenweg tussen ’t Paard en Petit Paris, op de hoek met de Euphrasina Beernaertstraat.
  • Openingsuren: dinsdag tot zaterdag van 9u30 tot 18u30, donderdag van 12u tot 19u.
  • Open vanaf 9 MEI.
  • Ook op de Facebookpagina zal je alles goed kunnen volgen.