Ik ga voor het eerst in acht jaar skiën en voor onze kindjes is het hun eerste wintervakantie. Ik vraag me af of er in die tijd veel veranderd is en hoe ik me het best kan voorbereiden. Koen en Filip, de zaakvoerders van Deweert Sport, helpen me met plezier op weg met veel tips en vertellen over de laatste trends. Met hun grote afdeling vol wintersport-artikelen, knowhow, service om skilatten en snowboards te waxen… zijn ze in Oostende dé specialist voor het hele gezin.

Wat is er de voorbije jaren veranderd?

“We zien de wintervakantie nog meer dan vroeger een echt familiegebeuren zijn. En dit veel meer dan de vakanties naar de zon. Mensen kiezen er voor quality time, de natuur, sport… en genieten daar graag samen van. Velen gaan dan ook mee met de familie zonder dat ze zelf skiën, zij kiezen dan voor activiteiten zoals wandelen, rodelen, langlaufen.. Ze reizen ook meer in februari en maart dan vroeger. Minder mensen gaan naar de sneeuw tijdens de kerstvakantie omdat ze zeker willen zijn van voldoende goede sneeuw.”

“Er zijn ook op praktisch vlak dingen veranderd. Zo zijn winterbanden bijvoorbeeld verplicht in Oostenrijk en Duitsland, die bestel je best een paar weken op voorhand. In Oostenrijk dragen ook bijna alle volwassenen een helm tijdens het skiën.” Ik had al helmen voor de kindjes voorzien, maar één voor mezelf moet ik dus ook nog aanschaffen. Eéntje voor op de checklist! 

“Op de piste kan je nu ook heel wat zaken met apps volgen. Niet alleen de skipistes, maar ook hoeveel kilometer je hebt afgelegd, wat je snelheid was… De app Skitracks is hiervoor een aanrader.”

Hoe bereid je je best voor?

Ik dacht hierbij voornamelijk aan wat er in de valiezen moest, maar Filip kwam eerst met een tip die nog niet in me was opgekomen… “Het kan nuttig zijn om te zorgen dat je een goede basisconditie hebt. Zo kan je valpartijen vermijden uit vermoeidheid, want uiteindelijk ga je een week sporten. Voor een basis conditie is lopen een goed idee, maar fietsen is eigenlijk nog beter omdat je dan je beenspieren traint. Squats, rechtop staan met voeten op schouderbreedte naast elkaar en dan die hurken en aanhouden, zijn ook een goed idee.”

“Voor de kledij is het belangrijk om in laagjes te werken. De first layer is hierbij het belangrijkste. Dat eerste laagje heeft rechtstreeks contact met je huid en mag helemaal geen vocht opnemen zodat je niet nat bent, want dan krijg je het koud. Draag dus bijvoorbeeld geen t-shirt in katoen, maar best iets technischer. Een blend merinoswol is bijvoorbeeld een goed idee. Craft en Falke hebben hiervoor heel goede producten. Het is ook mogelijk om een first layer onder je skibroek aan te trekken. Als het mooi weer is kan een goede first layer en een jas erboven op al voldoende zijn. Dikke truien zijn helemaal niet nodig tijdens de wintersport. Bij heel koud weer kunnen een tweede laag zoals een donsveertje of polar-trui voldoende zijn. Kleed je niet te warm.”

“Tips om te kiezen welke kousen je meeneemt: met drie paar heb je in principe voldoende voor een week. Zorg dat de stof ventilerend is, dat er geen naden in de weg zitten. Voor skiërs kan een zone met dikkere lusjes op het scheenbeen handig zijn voor in de botten. De tijd van de dikke kousen van vroeger is voorbij. Heb je toch snel last van koude voeten, dan kan je zakjes die 8 uren warmte afgeven in je botten leggen. We verkopen zelfs zolen met verwarming op batterijen.”

Hoe kies je een goeie skijas?

“De jas is je buitenste laag en die moet dus wind- en waterdicht zijn. Hij kan ook geïsoleerd zijn en warmte geven. Maar een pure shell kan ook prima zijn als je er dan een goede first layer onder hebt, dan heb je gewoon een jas die de wind en het water tegenhoudt. Volgende zaken zijn aangeraden:

  • waterdichte ritsen
  • snowskirt, een laagje dat goed aansluit ter hoogte de heupen, zodat er bij een valpartij geen sneeuw naar boven kruipt op je buik of rug
  • zakje op je mouw voor je abonnement
  • zak voor je gsm met een gaatje om je oortjes door te steken
  • zak voor een grote bril

Er staan ook vaak cijfers vermeld, wat betekenen die? “Die geven aan hoeveel water er op de stof kan drukken voor het erdoor dringt. Dit is vooral voor broeken belangrijk, omdat je zeker als snowboarder vaak in de natte sneeuw zit. Ook voor je handschoenen is dit belangrijk om geen natte handen te hebben. Ze zetten met een grote hoeveelheid water druk op een membraan met een oppervlakte van 10cm2 om dit te berekenen. >5.000 à >10.000 waterkolom zijn goede waardes hiervoor.”

Waaraan moet je denken voor de skilatten en snowboards?

“Als je eigen latten of een board hebt laat je ze best elk jaar waxen. Afhankelijk van de staat kunnen we ze ook slijpen. Dat kost €5 à €7 en dan blijven ze in een goede staat. Als je materiaal wil huren, is dat veel goedkoper hier dan in Frankrijk en op de meeste plaatsen in Oostenrijk. Bovendien heb je dan ook geen tijdverlies als je tijdens de drukker vakantieperiodes gaat. Je komt aan en kan direct vertrekken. Als je overweegt om iets aan te kopen, zijn de schoenen de beste investering. Het is niet alleen hygiënischer, ze zetten zich ook naar je voet. Zo’n schoenen kan je gemakkelijk 10 à 15 jaar gebruiken.”

Wat moet er ten slotte nog mee in je koffer?

“Een buff-sjaaltje is handig. Een zonnebril die goed aansluit zodat er geen zonlicht langs de zijkant binnenkan, of een helm met vizier kan handig zijn voor de brildragers. Zonnecrème. En een flask met lekkers om je te verwarmen ;)”