Op zondag 16 september 2018 is het ‘Autovrije Zondag’ en dat zal ook in Oostende te merken zijn. Tijdens deze autoluwe dag valt er vanalles te beleven tijdens het ‘Autodeelsalon’ op het (uiteraard gemakkelijk met trein, tram en bus te bereiken) Sint-Petrus- en -Paulusplein.

Autovrije zondag

De ‘Autovrije Zondag’ is ontstaan uit noodzaak tijdens de oliecrisis in 1970. Het is ondertussen een dag waarop de stad zich toont zoals ze er zou kunnen uitzien zonder of met minder autoverkeer. Uitlaatgassen met bijhorende stank en lawaai worden geweerd en gocars, eenwielers, skaters, rolschaatsers, wandelaars, fietsers, kortom al wie zich mileuvriendelijk voortbeweegt, heeft voorrang. Een dag die doet inspireren over hoe het anders kan, ook in Oostende!

Autodelen

Voor wie het ook de 364 andere dagen van het jaar iets minder met de wagen wil doen, is autodelen misschien wel ideaal. Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s) volgens het eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer zij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is kan deze dus door een andere persoon gebruikt worden.

Het delen van een auto biedt grote milieu- , sociale, praktische en economische voordelen. Het vermindert het aantal auto’s en dus files, de CO uitstoot en parkeerdruk. Daarnaast vermindert ook de individuele kost voor het gebruik van een wagen. Autodelen is kortom een duurzaam en flexibel alternatief voor het bezit van een wagen met veel voordelen voor jezelf en de maatschappij.

Ook in Oostende zijn verschillende autodeelorganisaties actief en staan al nieuwe systemen in de pipeline.

 

Autodeelsalon

Op het ‘Autodeelsalon’ in Oostende kun je op zoek gaan naar de organisatie die bij jou past. Je kan er kennis maken met de autodeelorganisaties Zen car, Cambio, Dégage, Stapp in, Cozycar, Poppy Batt Mobiel, CMobiel AVIRA (lokaal Oostends project) en het Vlaams Netwerk Autodelen. Daarnaast zullen ook volgende mobilitiets-/deelinitiatieven aanwezig zijn: Blue Bike, Fietsbieb Oostende, Mobit, Taxistop, De Lijn, LETS, Cohousing boldershof, Boekenruilkastjes, UiTPAS, Ik deel, AG EOS, Cokido en de Biopluktuin.

En er is nog meer. Repair Café Oostende helpt op het ‘Autodeelsalon’ jouw klein elektro dat stuk is nieuw leven inblazen en voor de allerkleinsten is er leuke circusacrobatie. Uiteraard horen daar drinks to share bij aan de deelba(a)r en dit alles op de beats van Radio Rommelmarkt.

Laat je overdonderen en inspireren door alle deelinitiatieven die Oostende te bieden heeft en kom je vooral amuseren!

Concreet

Wanneer: zondag 16 september 2018
Waar: Sint- Petrus en -Paulsplein

Programma:

13.30-17.30 uur: Leuke plaatjes van Radio Rommelmarkt
13.30-16.00 uur: Repair Café klein elektro
14.00-17.00 uur: Gekke kinderkapsels met Theater Savooi
14.30-16.30 uur: Verwondering met Mentalist Guinelli

Doorlopend (10.00-18.00 uur)

  • Deelba(a)r (2 halen = 1 betalen)
  • Fietsjes van de fietsbieb testen
  • Geefkast
  • Circusanimatie met Ludentem
  • Boekenruil

Kostprijs: Gratis maar neem je klein elektro dat je wil herstellen, spullen die je wil wegschenken en boeken die je wil ruilen zeker mee!

Meer info: Klik hier