Fab Guitars

Zijn naam doet het niet meteen vermoeden, maar Fabian Schweiger noemt zichzelf wel degelijk trots Oostendenaar. Op zijn vijfde verhuisde de oprichter van Fab Guitars met zijn West-Vlaamse moeder van Duitsland naar België en zijn liefde voor muziek nam hij met zich mee.

Hij koos voor de Academie voor Schone Kunsten in Brugge en begon op zijn twaalfde gitaar te spelen. Algauw raakte Fabian gefrustreerd door de kwaliteit van veel van het materiaal en de overload aan fabrieksgitaren. Hij begon zelf met materiaal te experimenteren. Dit bracht hem op zijn vijftiende naar de Internationale Lutherie School in Antwerpen, waar hij als jongste leerling aan de opleiding gitaarbouwer begon. In 1993 studeerde hij af en sindsdien mag hij zichzelf professioneel gitaarbouwer noemen en zijn zijn exemplaren wereldwijd verkocht.

Wortels in Oostende

Met zijn alternatief voor de fabrieksgitaar hoopt hij dromen te kunnen realiseren van muzikanten die met dezelfde frustratie zitten als hijzelf. Zijn gitaren zijn stuk voor stuk met de hand, liefde, vakkennis en jarenlange ervaring gebouwd. Fabian maakt alle soorten gitaren met gebruik van alle soorten hout en veel aandacht voor het ecologische en ethische aspect.

Ook al zijn gitaarbouwers niet de oorzaak van de wereldwijde ontbossing, toch probeert hij als statement zoveel mogelijk met lokaal hout te werken. Daarom nam hij al contact op met onze groendienst in de hoop hout van Oostendse bomen te kunnen recupereren en om te bouwen tot gitaren. Het hout van de kerselaar van zijn buurman dat momenteel ligt te drogen, zou wel eens de eerste gitaar met letterlijk roots in Oostende kunnen worden!

Van bierviltje tot wereldster

Elke liefhebber kan bij Fabian terecht voor zijn of haar droomgitaar. Van klassiek tot jazz tot elektrisch, u vraagt Fabian bouwt. Hij maakte al een achtsnarige reisgitaar op basis van een tekening op een bierviltje voor een Parijse kennis. Maar ook artiesten als de Engelse Billy Childish zijn fan van onze Fabian. Na een optreden en bezoek van Fabian aan hem in Engeland bestelde ook hij een FabGuitar. Hij was er zo tevreden over, dat het tot een samenwerking heeft geleid en Fabian ondertussen gitaren naar het model en met de signature van Billy himself verkoopt.

Fabian is te vinden op markten van Engeland tot Duitsland maar het meest van al in zijn atelier in de Velodroomstraat te Oostende. Beginnende professionals en professionele beginners zijn allemaal welkom om samen met Fabian hun droomgitaar te creëren. Al wie overtuigd is, verwijs ik graag door naar zijn website en facebookpagina. Wie graag eens wil horen hoe zijn favoriete exemplaar klinkt, kan Fabian zelf bezighoren in zijn – trouwens Oostendse – band Saddle for Sale.