Rock ’n roll, stoer… en Oostends

Oostende is rock ’n roll, Oostendenaars hebben vaak een hoek af en dat is deels waarom ik zo zot ben van deze stad. Een beetje hard en grijs door die gure wind hier, maar tegelijk een heel warme sfeer wanneer je ervoor openstaat. Dit is precies de ambiance die terugkomt in deze drie nieuwe adressen die afgelopen maand de deuren openden. Ze hebben een stoer kantje, maar tegelijk staan er warme, gepassioneerde mensen aan het roer.

1 Baron Barbier

Bjorn gooit het na een carrière van 17 jaar in sales & marketing over een heel andere boeg. Hij is al jaren een trotse baarddrager en was onder de indruk van de barbier Schorem in Rotterdam. Het is er de wereldtop, met een hoek af. Bjorn schoolde zich er om tot barbier en herenkapper in de Old School Barber Academy en stapte recent mee in het kappersverhaal van zijn schoonvader en vrouw. De familie is bijna 50 jaar een vaste kappers-waarde in Mariakerke en heeft er nu een aparte shop bij met zijn “Baron Barbier”.

Mannen kunnen er terecht voor een klassiek kapsel, het modelleren van baard en snor of voor een traditionele scheerbeurt met warme doekomslagen en open mes.  Alle kapsels kunnen er, maar Bjorn zijn specialisatie ligt vooral bij de klassieke herenkapsels van de jaren 20 tot 50. Tijdloze kapsels, naadloos verbonden zijn met rock‘ n roll muziek en de subculturen ervan.

De goeie muziek op de achtergrond, de geur van pomade in de lucht en een koffie, een frisse pint of een whisky voor de liefhebbers erbij maken het plaatje compleet. Op woensdag knipt Bjorn ik op een andere locatie, bij “Xpresso yourself”, een nieuwe coffee & tattooshop in de Christinastraat 77.

Baron Barbier: Aartshertogstraat 1a –  Facebook

2 Foodbar Mommy’s Bastards

Stefan en Kevin gaven hun vorige zaak “de Mosselbeurs” in de Dwarsstraat een complete make-over. Enkel de centrale trap herinnert nog aan het vorige pand. Ze haalden hun inspiratie in New York en ze zijn erin geslaagd om dat gevoel naar Oostende te brengen.

Ruwe muren, vintage meubels, een originele en ietwat stoere menukaart met wereldkeuken… alles toont aan dat ze het goed bestudeerd hebben. Ze voelden zelf een tekort aan een concept waar je na het werk iets kan drinken en er tegelijk een hapje kan eten en ze waren duidelijk niet alleen.

De bastards have arrived en het idee slaat meteen aan. Ze bieden een reeks “social bites” die helemaal in de trend passen om samen eten te delen.  De visburger heb ik alvast getest en goedgekeurd: lekker en geserveerd op een papiertje met ankers erop. Je voelt Oostende hier in veel details. Een leuke aanwinst die horeca op een andere manier bekijkt!

Mommy’s Bastards: Dwarsstraat 10 – Facebook.

3 Bolts

Oostende heeft er een nieuwe skateshop bij: Dave Jadin opende zijn zaak “Bolts” in de Koningstraat. Van de dag waarop hij voor het eerst op een skateboard stond, was hij verkocht. Hij droomde ervan om ooit een eigen core skateshop te hebben… en nu is het zover.

De voorbije jaren deed hij veel ervaring op bij zijn broer Steve in “Steve’s skateshop” in de Alfons Pieterslaan. Nu bestaan beide zaken naast elkaar waarbij Dave zich focust op het pure skaten,  dat verklaart het woord “core.  Broer Steve blijft voor zowel snow, surf en skates gaan en uiteraard blijven ze nauw samenwerken. Bij Bolts kan je terecht voor skates, kousen van het merk Stance, kleding, schoenen… en heel veel expert-advies. Voor jong en oud, voor stoere en minder stoere skaters.

Bolts: Koningstraat 7 – Facebook